Ekranizovana drama o jednom od najvećih zločina nad Srbima Pogromu “Oluja”, ispričana kroz sudbine običnih ljudi, imaće svoju televizijsku premijeru na Radio-televiziji Srbije /RTS/ na dan kada je prije 28 godina počela “Oluja” u Hrvatskoj.

Film po scenariju i u režiji Miloša Radunovića, biće prikazan večeras na Prvom programu RTS-a u 21.00 čas, javio je RTS.

Režiser Miloš Radunović je intervjuisao gotovo trideset ljudi koji su preživjeli “Oluju” a zatim napisao scenario koji kroz sudbinu četiri porodice priča priču o tragediji više od 220.000 ljudi.

Glumačku ekipu u, kako autor navodi, antiratnom filmu sa ratnom temom, predvode Jovo Maksić i Zlatan Vidović pred kojim je bio poseban izazov – da tumači braću blizance – pravoslavnog sveštenika i borca Legije stranaca, koji se pronalaze u ratnom vihoru.

Priča prati običnog čoveka Iliju, čiji je jedini cilj da zaštiti i sačuva svoju porodicu, ognjište i selo u kome je odrastao sa drugovima koji su mu silom prilika postali saborci, a čije se životne priče prepliću.

U želji da spriječi dalje napade na selo, gdje je zamalo ostao bez sina Petra, Ilija formira diverzantsku jedinicu, sa ciljem da uništi neprijateljsko gnijezdo odakle napadaju selo.

U toj bici za opstanak, junaci vode i svoje lične bitke, a njihove porodice bivaju primorane da napuste domove i potraže spas u nepreglednoj koloni koja kreće ka matici Srbiji.

Film je bioskopsku premijeru imao početkom ove godine, kada ga je za samo tri nedjelje prikazivanja u bioskopima širom Srbije pogledalo više od 100.000 gledalaca.

Uloge tumače Jovo Maksić, Zlatan Vidović, Marija Pikić, Novak Bilbija, Davor Janjić, Slavko Labović, Ivan Vujić…

U hrvatskoj vojno-policijskoj operaciji “Oluja”, odnosno Pogromu koji je počeo 4. avgusta 1995. godine, sa prostora tadašnje Republike Srpske Krajine protjerano je 250.000 krajiških Srba, ubijeno i nestalo skoro 2.000, od kojih su oko tri četvrtine bili civili stariji od 60 godina.

To je najveći egzodus Srba od Drugog svjetskog rata.

Republika Srpska i Srbija i ove godine zajednički će obilježiti Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe uPogromu “Oluja”, prvi put na teritoriji Republike Srpske, u petak, 4. avgusta u Prijedoru.

Uz rukovodstvo Srpske i Srbije, očekuje se prisustvo Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.