U okviru 51. “Književnih susreta na Kozari”, u prijedorskoj Galeriji ” Sreten Stojanović” organizovano je veče pjesnika zavičajnog kruga pod nazivom “Zavičajni poetski predjeli”.

Sedam pjesnika iz Prijedora, Banjaluke i Novog Grada govorilo je o svom zavičaju i Kozari. Prijedorčanima su dio iz svog stvarlačkog opusa predstavili Hristina Mrša, Kristina Plavšić, Ognjen Vlačina, Danijel Gatarić, Dalibor Mirosav , Rakulj Milan i Anela Sejarić Vujinović.
“Meni je stvarno velika čast. Prvi put učestvujem na Književnim susretima na Kozari. Kao dijete sjećao sam se ove manifestacije koja je nosila posebnu težinu. Sada sam recitovao dvije pjesme, jedna se odnosi na selo Ništavce, a druga je iz okoline Knina, odakle mi je supruga”, izjavio je novinarima Ognjen Vlačina.
Šef gradskog Odsjeka za kulturu i međunarodnu saradnju, Jadranka Mijić zahvalila je zavičajnim pjesnicima koji su se odazvali njihovom pozivu.
“Nije lako napraviti dobar izbor, ali mi smo se potrudili i mislim da smo napravili pravu stvar”, rekla je Mijićeva.

U Gradskoj čitaonici večeras je održana i promocija knjige Vasilija Karana pod nazivom ” Vjetar još nije stao”. Riječ je o autoru koji je bio svjedok Bitke na Kozari kojoj je posvetio svoj obiman stvaralački opus od 50 knjiga , piše već 66 godina i kao čovjek od 90 godina i danas je aktivan.
” Tema romana je ovaj nacionalno-vjerski rat koji mi zovemo građanski i dočarao sam teške dane srpskog naroda, dočarao sam patnju, ali i rodoljublje. Glavni lik je čovjek koji je radio u Berlinu, već je bio pred penzijom i pošto su njegova tri sina na frontu, nije izdržao, došao je kući i otišao i on na front i borio se do kraja rata. Kroz te likove sam dočarao sve nevolje boraca u rovu. Centralno mjesto romana je rov, borba za život , borba za Republiku Srpsku”, rekao je Karan.
Miladin Berić, recenzent knjige ” Vjetar još nije stao” izjavio je novinarima da je Vasilije Karan uvijek na tragu Kozare i predstavlja jednog od najvećih i najobimnijih pisaca Kozare.
” Od romana gdje je Vaso kao dijete prepješačio Kozaru što je bio osnov za većinu njegovim romana, u ovom romanu on govori o Odbrambeno-otadžbinskom ratu i patriotizam je osnov njegovog djela”, rekao je Berić.
Gordana Vila, direktor Narodne biblioteke ” Ćirilo i Metodije”, koja je organizator ove promocije, izjavila je da je večeras promovisan i kompletan književni opus Vasilija Karana.
” Roman `Vjetar još nije stao` prošao je na našem konkursu za zavičajne pisce . Karan je dijete Kozare i nekako je bilo sasvim logično da ga uvrstimo u ovaj program 51. Književnih susreta na Kozari” izjavila je Vila.
Ona je pozvala sve Prijedorčane i posjetioce Prijedora da isprate sve preostale događaje 51. Književnih susreta na Kozari. Susreti se nastavljaju već sutra , 13. septembra kada će Dramski studio učenika Gimnazije ” Sveti Sava” od 18,00 časova u Galeriji ” Sreten Stojanović” imati dramski nastup pod nazivom “Ćopićev narod između mašte i jave” . Za isto veče od 20,00 časova u Spomen kući porodice Stojanović zakazano je stručno vođenje “Lik i djelo Sretena Stojanovića” , a predavači se biti Aleksa Milić i Nataša Tošanović, kustosi Muzeja Kozare.
U okviru pratećeg programa Susreta sutra će u Narodnoj biblioteci u Novom Gradu od 19,00 časova biti održan Istorijski čas “Bitka na Kozari – simbol otpora i stradanja” .