Na pravoslavnom seoskom groblju u mjestu Kovačići, u opštini Kladanj, srušeno je osam spomenika, potvrdio je Srni predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ Đorđe Radanović.

Pozivajući se na informacije Srba koji su izbjegli sa područja opštine Kladanj, Radanović je rekao da se incident dogodio prije nekoliko dana i da su srušeni spomenici porodica Miletić, Aleksić i Savić.

Prema njegovim riječima, u svim nekadašnjim srpskim selima izvršeno je masovno uništavanje spomenika, dok je paroh Darko Kujundžić, koji pokriva ovu opštinu, potvrdio da je srušeno više od 60 odsto spomenika.

-U mjestu Vitanj Bošnjaci razvaljuju ogradu oko crkve, napasaju stoku. U selu Olovci Srbi se jednom godišnje okupljaju i postave krst na ulazu u groblje, ali on uvijek bude isječen ili slomljen-, rekao je Radanović.

On je podsjetio da je u centru Kladnja do 1941. godine postojala velika pravoslavna crkva koja je srušena i nikada nije obnovljena, a zemljište je uzurpirano, a sada je na tom mjestu planirana izgradnja pijace.

-Opštinske vlasti ne planiraju da vrate zemljište Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a jedan od ranijih načelnika je rekao – `da smo htjeli crkvu ne bismo je rušili 1941 godine-, naveo je Radanović.

U mjestima gdje su živjeli Srbi postojali su i spomenici žrtvama Drugog svjetskog rata, ali su i oni srušeni.

-Evidentno je da su svi ovi incidenti dio sinhronizovane aktivnosti grupe ljudi protiv svega što je bilo srpsko-, konstatovao je Radanović.

Radanović je naveo da su u Kovačićima do 1991. godine živjela 83 srpska stanovnika, a na području opštine Kladanj 3.299 Srba koji su većinski narod u 15 naselja.