Nakon što je primijećeno neobično ponašanje pasa u azilu u Tešnju i incidenta koji se dogodio, reagovala je i Opština Tešanj kao osnivač azila te informisala policiju i inspekciju o dešavanjima. Očekuje se preduzimanje odgovarajućih mjera protiv odgovornih.

Aktivisti iz Tešnja već nekoliko dana ukazuju na probleme koji se dešavaju u azilu za pse u Tešnju, a jedan od tih je da su se psi međusobno počeli jesti, zbog čega je reagovala Opština Tešanj te informisala policiju i inspekciju o pomenutim događajima.

Iz Opštine Tešanj su kazali da su oni vlasnici, ali da se upravljanje azilom  ugovara na godišnjem nivou putem javnog poziva, što uključuje hvatanje napuštenih i izgubljenih pasa, pružanje odgovarajućeg smještaja, prehrane, veterinarske brige i drugo.

“U posljednjih pet godina, uložena su značajna sredstva u izgradnju objekata i poboljšanje uslova rada azila: izgrađen je prostor za osoblje i veterinarsku službu, boksovi za manje pse, karantin za opasne pse te pet volijera s nadstrešnicama. Takođe, izvedena je instalacija električne energije, postavljena javna rasvjeta, ugrađen videonadzor i ostvarena povezanost na vodovodnu mrežu. U sklopu ovih poboljšanja riješena je i odvodnja oborinskih voda i uređen pristupni put objektima. Sve je ovo rađeno kako bi se poboljšali uslovi za boravak zbrinutih pasa”, kažu iz Opštine Tešanj te dodaju:

“U četvrtak, 17. augusta po prijavi incidenta u azilu na lice mjesta je upućen stručni saradnik koji prati rad azila. Nadležna služba odmah je obavijestila Kantonalnu inspekciju i pozvala policiju, koji su po prijavi izašli na lice mjesta. Nakon temeljite istrage cjelokupnog slučaja, biće poduzete odgovarajuće mjere protiv odgovornih, koji su uključeni u ovaj incident. Napominjemo da u nadzoru nad radom azila do sada nisu evidentirani slični slučajevi i da Opština Tešanj osuđuje svaki oblik ugrožavanja zdravlja ili života pasa i drugih životinja”.

Građani Tešnja nakon što su saznali za dešavanja u azilu juče su se spontano okupili pred kapijom u namjeri da pomognu, volontiraju, a kako se navodi na Facebooku, Udruženje mladih ForTe Tešanj koje vodi azil za pse im je pozvalo policiju.

Iz azila za pse Tešanj najviše sumnjaju da je neko svojim djelom želio ubiti životinje.

“Unazad mjesec dana shvatamo da je azil više puta obijan u toku noći, a onda je kulminiralo agresivnim činom, čiji je cilj uništenje naše ideje i najtužnije je što su životinje žrtvovane na tom putu! Da se radi o vjerovatno ozbiljno psihički poremećenoj osobi koja snima rezultat svog nedjela i kao takav emituje u javnosti cilje je više nego jasan. Zato Udruženje će dati sve od sebe da se dokaže supstanca kojim su tretirane životinje, da bi izazvale agresivnost, dati na uvid službama sigurnosne kamere, a vi dragi prijatelji pomozite da istrajemo u ovoj nepravdi koja nas je zadesila”, poručili su iz Azila za pse.

Za sada nije poznato kako je došlo do toga da psi jedu jedni druge, a svi detalji, kao i sumnja da im je ubačeno nešto u boksove da pojedu, biće poznati u narednih nekoliko dana.