Poslanici Evropskog parlamenta iz grupa “Zeleni-slobodna Evropa”, “Grupe evropskih partija”, “Grupe obnove”, i “Lijeve grupe”, podnijeli su 11 amandmana na izvještaj EP o Srbiji od 104 tačke koji je usvojen na Odboru za spoljne poslove, a u kojima su izrazili niz zabrinutosti na različite teme.

Pored toga, izvjestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik podnio je i usmeni amandman, rekavši da -Evropski parlament najoštrije osuđuje scenu masovnih ubistava u Srbiji u maju 2023. godine i u znak žalosti i solidarnosti poziva na detaljnu istragu-.

Kako prenosi Juropijen Vestern Balkans, usmeni amandmani se samo u izuzetnim slučajevima mogu podnijeti na razmatranje na plenarnoj sjednici EP prije nego što se tekst koji se razmatra stavi na glasanje.

U ime koalicije Zeleni-Slobodna Evropa, poslanica Ursula fon der Lajen podnela je amandman na tačku koja govori o “pozitivnim signalima o deeskalaciji tenzija” između Beograda i Prištine, i tražila da se u tekst izvještaja doda da su “primjećeni pojedini pozitivni signali o deeskalaciji tenzija”, što je, kako se navodi u tekstu amandmana, “dobra baza za dalju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine”.

Pored toga, ona je amandmanom zatražila da se u tekst izvještaja doda da EU “izražava duboko žaljenje zbog glasa Srbije u Savjetu evropskih ministara da se Kosovu ne dozvoli članstvo, što je, smatra ona, kršenje dogovora iz Ohrida od 18. marta 2023, kao i zbog bojkota lokalnih izbora na Kosmetu 23. aprila koji je orkestrirao Beograd, i zbog zastrašivanja srpskih opozicionih političara u ovom konekstu”.

Autor izvještaja Vladimir Bilčik, je u ime “Grupe evropskih narodnih partija” (PPE) uložio amandman na tačku koja se odnosi na važnost regionalne saradnje o ratnim zločinima i nestalim licima, tražeći da se u tekst tačke unese da se “pozdravlja usvajanje Deklaracije o nestalim osobama na sastanku 2. maja, u kontesktu dijaloga između Beograda i Prištine, i poziva na njenu implementaciju. Poziva se na transparentnost i inkluzivnost u izvještajima o implementaciji”.

On je pored toga zatražio da se u izveštaj doda da je napravljen “imajući u vidu dogovor postignut u Briselu 27. februara i Ohridski sporazum iz 18. marta, kao i aneks za iplementaciju sporazuma”.

U jednom od amandmana traži se da doda “izraz zabrinutosti o slučaju Elektroprivrede Srbije, u kome su tužiteljke premještene sa slučaja, nakon što su započele istragu o slučaju korupcije”.

Pored toga, jedan od amandmana traži da se iz izvještaja ukloni rečenica: -Pozdravlja se uspostavljanje radne grupe za zaštitu novinara unutar kabineta premijerke-.

Jedan od amandmana traži da se u izvještaj doda -izraz žaljenja o činjenici da visoko rangirani članovi srpske vlade nastavljaju da trivijalizuju i ismijevaju slučaj “Savamala” u javnosti, uprkos ozbiljnosti kršenja vladavine prava-.

Ursula fon der Lajen je takođe uložila amandman da se u tekst izvještaja doda da su mediji “bliski vlasti” glavni izvor “anti-EU i pro-ruskih narativa u Srbiji”, i da su “doprinijeli opadanju podrške pristupanju EU javnosti u Srbiji”.

Poslanik Emanuel Morel je u ime “Lijeve grupe” zatražio da se u tekstu izvještaja “naglasi istorijska povezanost i prijateljstvo koji ujedinjuju narode Evropske unije i srpski narod”.

On je takođe zatražio da se doda rečenica: -Primjećuje se, uz zadovoljstvo, eksplicitan zahtjev srpskih vlasti da Srbi iz Srpske reintegrišu svoje predstavnike u institucije BiH; Poziva se Srbija da nastavi sa radom na snižavanju tenzija između vlasti Republike Srpske i federalnih vlasti BiH-.