Odbornici Skupštine Grada Banjaluka nakon duže pauze, a u nastavku zasjedanja, usvojili su Prijedlog odluke za realokaciju sredstava u Budžetu Grada Banjaluka sa 19  glasova ZA ovaj dokument.

Odbornici su prethodno glasali o prijedlogu da vanredna sjednica bude prekinuta kako bi se pribavilo mišljenje Ministarstva finansija Republike Srpske o tome da li se preraspodjela može vršiti u januaru ove godine.

Nakon glasanja, potpredsjednik Skupštine grada Saša Čudić konstatovao je da ovaj prijedlog nije dobio potrebnu saglasnost.

Čudić je napomenuo da je skupštinska Komisija podržala Prijedlog odluke o preraspodjeli budžetskih sredstava, te je dao riječ gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću koji je rekao da relokacija i rebalans treba da budu jedan dokument, kao i da bi se po usvajanju realokacija rješavalo samo najneophodnije u najvećem gradu Srpske.

Prema njegovim riječima, prioriteti su i učenici, isplata tuđe njege i pomoći, kao i plate, ali i javni prevoz i rasvjeta.

On je ocijenio da se 80 odsto rješenja krije u predloženom rebalansu gradskog budžeta.

Nakon što je usvojen Prijedlog odluke o realokaciji sredstava otvorena je rasprava o Rebalansu budžeta za 2023 godinu, koji je ipak uvršten u današnji dnevni red.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković pozvao je ranije danas odbornike da se na dnevni red uvrsti rebalans budžeta za 2023. godinu bez kreditnog zaduženja, jer je kako je istakaoon tokom uvodnog izlaganja samo Odlukom o realokaciji nemoguće riješiti sve nastale probleme u Banjaluci.