Odbornici Skupštine grada Banje Luke usvojili su Nacrt budžeta Grada za 2024. godinu u iznosu od 187,89 miliona KM i uputili ga u javnu raspravu.

Kako je ranije kazao gradonačelnik Draško Stanivuković Nacrt budžeta za 2024. godinu je razvojni, ali istovremeno i socijalno najodgovorniji.

-Ovim budžetom planiran je nastavak podrške kroz besplatne udžbenike, besplatne građevinske dozvole, besplatnu legalizaciju, besplatne priključke na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, ali osim toga ostaje i naše strateško opredjeljenje za besplatan javni prevoz za višečlane porodice, ali i sve naše penzionere. Osim toga Banja Luka se nalazi u svom najvećem infrastrukturnom razvoju, jer smo pokrenuli važne projekte poput izgradnje Centralnog spomen-obilježja, mosta u Docu, mosta u Česmi, kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, puta kroz Motike, Kuljane, Priječane i Debeljake, vodovoda na Poniru, uređenja obala Vrbasa i drugih važnih projekata koji nas očekuju u narednoj godini – naglasio je gradonačelnik.

Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković rekao je da završena 25. po redu sjednica Skupštine Grada, te da je od ukupno 29 tačaka podršku odbornika dobilo 25 tačaka dnevnog reda, među kojima je i Nacrt budžeta za 2024. godinu.

-Usvojili smo Nacrt budžeta, te nam u narednim danim predstoji javna rasprava, nakon čega ćemo već polovinom decembra zakazati novu sjednicu Skupštine Grada kako bismo raspravljali o Prijedlogu rebalansa za 2023. godinu, ali i Prijedlogu budžeta za 2024. godinu – rekao je Ninković.

Odbornici su podržali  više odluka o regulacionim planovima, kao i nekoliko odluka o zakupima pod posebnim uslovima, pa je tako odobreno produženje zakupa gradskog prostora, Anasamblu narodnih igara i pjesama „Veselin Masleša“, dok je Tajlandskom boks klubu MUAY THAI u Republici Srpskoj „Zlatna pobjeda“ dodijeljen gradski prostor u zakup pod posebnim uslovima.

Podršku odbornika dobila je i Odluka o načinu i uslovima za prekopavanje i sanaciju javnih površina na području grada Banje Luke, ali i druge važne tačke.