Nakon što je MUP Kantona Sarajevo onemogućio održavanje mirnog skupa ispred Tužilaštva BiH, iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH pozvali su građane Republike Srpske da sutra u 18 časova na entitetskoj liniji blokiraju četiri putna pravca.

Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH rekao je da je obezbjedio sve neophodne uslove da se skup podrške Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske i Milošu Lukiću, v.d direktora Službenog glasnika Republike Srpske, održi ispred Tužilaštva BiH, ali da uprkos tome MUP Kantona Sarajevo to nije dozvolio.

On je rekao da su bili obezbjedili potvrde Domova zdravlja, sanitetska vozila, dva vatrogasna vozila, 41 redara, zatim odredili rute koje su tražili iz MUP-a Kantona Sarajevo, gdje će se parkirati autobusi itd…, međutim na kraju MUP Kantona Sarajevo na kraju je rekao da skup ne može biti održan zbog bezbjednosnih razloga te da nisu ispunjeni i formalni uslovi.

Radanović je iz tog razloga pozvao građane Republike Srpske da izađu na entitetsku liniju i blokiraju saobraćaj na pola sata. On je istakao da će ljudi koji krenu iz Krajine zajedno sa Dobojlijama i ljudima iz Posavine izaći na granicu sa Federacijom BiH u Doboju, dok će narod Semberije i Majevice to uraditi u opštini Lopare na granici koja se nalazi na magistralnom putu između Priboja i Tuzle.

“Iz Podrinja, Birča i Sarajevsko-romainske regije ćemo okupiti ovdje u Istočnom Sarajevu, a narod Hercegovine će blokirati granicu na putu Nevesinje – Mostar”, rekao je Radanović.