Epidemiološka situacija se prati na svakodnevnom nivou i u skladu tim se prilagođava stanje u ustanovi, saopštili su iz Univerzitetsko-kliničkog centra RS povodom rasta broja zaraženih koronom u okruženju.

Dok Srbija ponovo uvodi zaštitne mjere, između ostalog, obavezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama, u UKC RS za sada nema drastičnih promjena za pacijente koji dolaze na preglede.

– U skladu sa mjerama koje je donijelo Odjeljenje za kontrolu sredine i prevenciju intrahospitalnih infekcija UKC Republike Srpske, svi zdravstveni radnici koji su u kontaktu sa pacijentima obavezni su nositi zaštitne maske. Takođe, na snazi je i obaveza redovne i higijene ruku, te upotreba rukavica u radu sa pacijentima. Takođe, pojačano je čišćenje i dezinfekcija opreme i radnih površina, te redovno provjetravanje prostorija- pojasnili su iz najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj, zaštitne mjere koje su trenutno na snazi.

Kod pacijenata na liječenju, pojašnjavaju, kod kojih se u toku hospitalizacije pojavi sumnja na infekciju SARS-Cov-2 sa simptomima povišene temperature, malaksavosti, kašlja, glavobolje, grlobolje ili drugih kliničkih simptoma radi se PCR terstiranje i izolacija pacijenata u posebne prostorije.

– U kontaktu sa sumnjivim ili pozitivnim pacijentima na infekciju virusom korona , osoblje UKC –a je obavezno da nosi propisanu zaštitnu opremu (zaštitnu masku, matil/odijelo, rukavice), te da poštuje sve donesene mjere- kažu iz UKC.

U ovom trenutku, posjete hospitalizovanim pacijentima u UKC Republike Srpske su dozvoljene svaki radni dan od 16 do 17 časova, a subotom, nedjeljom i u dane državnih praznika u vremenu od 10 do 12 časova.