Univerzitetski klinički centar Republike Srpske oglasio se povodom dokumentarnog filma Centra za istraživačko novinarstvo ”Gdje je Sara?” navodeći da organizovanje ukopa, sahranjivanje i ekshumacije nisu u njihovoj nadležnosti.

”Zbog velikog interesovanja i upita medijskih kuća koje je izazvao dokumentarni film ”Gdje je Sara?“ imamo obavezu da se ispred najveće zdravstvene ustanove obratimo javnosti. Moramo da naglasimo da se u UKC Republike Srpske liječe pacijenti, te da u našoj nadležnosti nisu organizovanja ukopa, sahranjivanje i ekshumacije”, saopštio je UKC Republike Srpske.

Uvažavajući veoma tešku i tužnu situaciju u kojoj se nalaze roditelji, naglašavaju da je nezahvalno komentarisati istu.

”Ne možemo da se ne otrgnemo utisku da je navedeni film, bar što se tiče nadležnosti UKC Republike Srpske, napravljen tendenciozno imajući za cilj potpunu diskreditaciju zdravstvenog sistema Republike Srpske i stvaranje prostora za špekulacije. Mnoge veoma važne činjenice su izostavljene u samom filmu, da li namjerno ili slučajno ostaje pitanje. S tim u vezi kada je riječ o ovako osjetljivim slučajevima smatramo da je potrebno da nadležene institucije utvrde činjenice, te na osnovu toga da se donese ispravna odluka i formira mišljenje jer javni prostor nije niti može biti ni sud ni sudnica”, navode u UKC-u.

Ističu da sa sigurnošću mogu reći da su u ovom slučaju ispoštovani svi medicinski protokoli u liječenju trudnice i novorođenčeta i zakonska regulativa na osnovu koje je urađena obdukcija, za što postoji medicinska dokumentacija koja je na raspolaganju nadležnim institucijama.

”Takođe, u našoj arhivi je potvrda o preuzimanju pokojnika od strane Gradskog groblja Banjaluka (br. 1340/18)”, saopštio je UKC.

Podsjetimo, nakon što je film objavljen Okružno javno tužilaštvo Banjaluka formiralo je predmet i otvorilo novu istragu u ovom slučaju. Istraga je pokrenuta nakon otkrića Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) prikazanih u dokumentarnom filmu ”Gdje je Sara?”, a koje se tiču DNK analize posmrtnih ostataka dvije bebe za koje je vještačenjem utvrđeno da ne pripadaju biološkim roditeljima, odnosno Aleksandri Blagojević i Nataši Stijak.