U proteklih mjesec dana zabilježena su tri ogromna požara u preduzećima u Banjaluci i Gradačcu, odnosno Mostaru, a ukupna šteta se procjenjuje na više miliona maraka.

Među posljednjim primjerima je onaj od prije nekoliko dana u zgradi “Elektrokrajine” u Banjaluci, gdje šteta još nije utvrđena, a kao preliminarni uzrok označene su elektroinstalacije iz toaleta.

Iz “Elektrokrajine” su za “Nezavisne novine” rekli da još nije poznat iznos štete nastale u požaru koji je izbio 9. oktobra.

Dan kasnije, odnosno 10. oktobra, dramatična situacija zabilježena je u Industriji modne konfekcije “Kula” u Gradačcu. Proizvodni pogoni su gotovo potpuno izgorjeli. Ljudskih žrtava nema, a materijalna šteta će tek biti detaljno procijenjena, ali je jasno da će biti milionska.

“Milioni su u pitanju, naročito kad uzmemo u obzir da je ovo tekstilna industrija, da su izgorjeli i materijali. Ljudskih žrtava, hvala Bogu, nema”, rekao je Siniša Baković, komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Gradačac.

Direktor kompanije Mirsad Novalić kaže da je izgorjelo 70 odsto objekta. On, ipak, smatra da bi proizvodnja mogla početi idućeg mjeseca.

“Očekujem da bismo do novembra mogli zatvoriti ovaj dio zgrade i zamijeniti srušeni zid, te očistiti preostale pogone, tako da u novembru nastavimo proizvodni proces i vratimo radnike na njihova radna mjesta”, rekao je Novalić.

A 11. septembra dramatično je bilo u poslovnoj zoni mostarskog naselja Rodoč, gdje je veliki požar izbio u firmi “Ferro Keš”, te se nemilosrdno širio nanoseći ogromnu štetu. Iako su na teren izašle sve raspoložive vatrogasne jedinice, kojima je pomoglo oko stotinjak radnika, šteta koju je uzrokovao požar je, kako se procjenjuje, višemilionska.

“Šteta je zaista ogromna, ne mogu ni procijeniti kolika je”, kazao je Petar Jurić, zapovjednik PVP Mostar.

U tom požaru, prema dostupnim informacijama, vatrena stihija je progutala hale čak tri preduzeća. Osim firme “Ferro Keš”, u kojoj su izgorjele radne mašine za armaturne mreže i za obradu metala, stradale su i hale firme “Emcon” d.o.o. Mostar, gdje je vatra progutala sve radne mašine i prateće elektroinstalacije, a požar je uništio i halu kompanije “Premier Febeco”, u kojoj su izgorjela čak 34 nova i dva polovna vozila.

Seriji ovih požara, podsjetimo, prethodio je još jedan veliki požar, koji je zabilježen 24. avgusta u Banjaluci, gdje je gorjela fabrika papira “Celex”. Generalni direktor “Celexa” Mario Blažević rekao je da šteta iznosi od 10 do 12 miliona evra.