Prinčevski par Danica i Filip Karađorđević ovih dana borave u Republici Srpskoj, a kao bazu su odabrali prirodnu oazu kod Mrkonjić Grada, jezero Balkanu.

Par je prije dva dana doputovao u naše krajeve, a prilikom posjte Mrkonjić Gradu, Filip Karađorđević je najavio da planiraju da nekoliko dana odmora provedu na Balkani.

Balkana se nalazi u podnožju planine Lisine, na oko 700 metara nadmorske visine u blizini Mrkonjić Grada.

Balkana je uronjena u krajolik koji uokviruju pašnjaci, bukove, hrastove i četinarske šume i za razliku od brojnih sličnih mjesta nije ugrožena divljom gradnjom vikendica i sličnih objekata. Posebno lijepu i skladnu prirodnu cijelinu čini gornje jezero sa izvorima, šumom i šetalištem sa kojeg možete uživati u pogledu na bistru vodu i jata riba.

Sastoji se od dvije površine, Malog i Velikog jezera. Manje je betonirano i popularno je kao kupalište, dok Veliko jezero više služi za šetnju i uživanje u prirodi. Oba su nastala 1959. godine regulacijom više izvora i izgradnjom brane čime su se stvorila vještačka jezera.

Prema predanju tu su bila dva snažna i duboka izvora – bunara, puna ribe. Kako se riba na turskom kaže “baluk”, izvori su prozvani “Baluk-hana” (stanište riba). Tokom vremena ime je promijenjeno “Balukana”, i na kraju je ostalo samo Balkana.

Crna rijeka koja protiče kroz Mrkonjić Grad i ulijeva se u Vrbas i vještačko jezero Bočac ističe iz Malog jezera na Balkani.

Pored Balkane se svake godine održava čuveno takmičenje ”Dani kosidbe na Balkani – memorijal Lazar Laketa”. Kosci se takmiče koristeći čuvenu kosu ”varcarku” koja se vijekovima kuje u Mrkonjić Gradu i okolini.

Jezero je veoma pristupačno, nalazi se uz magistralni put Jajce – Mrkonjić Grad – Bihać, na 60-ak kilometara od Banjaluke. Ima uređena mjesta za roštiljanje i kampovanje, ugostiteljski objekat, bungalove, trim staze, sportske terene.

Kao što je poznato, princ Filip je čukununuk kralja Petra I Karađorđevića koji je u mladosti (prije nego što su se Karađorđevići vratili na presto u Srbiji) učestvovao u čuvenom u Bosansko-hercegovačkom ustanku protiv otomanske vlasti 1875. godine.

Petar se pridružio ustanicima u Bosanskoj krajini kao dobrovoljac pod pseudonimom Petar Mrkonjić i po njemu je ime dobio Mrkonjić Grad.

Na Balkanu je prije tri godine svratio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Nakon posjete Drvaru predsjednički helikopter na letu za Beograd bio je prinuđen da sleti kod Mrkonjić Grada zbog loših vremenskih uslova. Vučić je prinudnu pauzu iskoristio i svratio u restoran na Balkani da proba lokalni specijalitet – cicvaru sa domaćim kiselim mlijekom, prenosi mondo.ba.