– Opština Legrad u Hrvatskoj već pet godina prodaje nekretnine za kunu, današnjih 30 centi, a takva demografska politika je počela da pokazuje pozitivne rezultate što je vidljivo i iz potrebe za proširenjem vrtića, pa će zbog toga uskoro na tržište staviti još nekoliko kuća.

Opština Legrad politikom “kuća za kunu” i drugim podsticajima u rješavanju stambenog pitanja za mlade porodice još od 2018. godine pokušava da popravi svoju demografsku sliku.

Načelnik opštine Ivan Sabolić kaže za Hinu da je riječ o demografskom oporavku opštine koji je planiran na duže vrijeme jer još uvijek u tom idiličnom kraju uz Dravu mortalitet nadvladava natalitet, prenosi Poslovni dnevnik.

“Ipak, taj negativni trend se usporava time što mlade porodice ostaju u Legradu, a doseljavaju se i one iz susjednih županija. Ali, doselila se i porodica iz Pule”, naglašava Sabolić.

Takođe nadograđuju vrtić, a čini se da će ga u skoroj budućnosti proširiti za dodatne kvadratne metre.

Prvi čovjek Legrada naglašava da uz kuće po cijeni nižoj od žvakaće gume prodaju i građevinska zemljišta, ali interes za njih je manji nego za kuće koje su pogodne za adaptaciju.

Uslov za kupovinu kuće ili gradilišta je da se radi o bračnom ili vanbračnom paru do 45 godina starosti, da nisu kažnjavani kao i da nemaju rješeno stambeno pitanje. Dodatne bodove donosi im ako se bave deficitarnim zanimanjem i imaju djecu.

Sabolić najavljuje da će opština nastaviti s prodajom kuća za 30 centi, a trenutno je u procesu procjene nekoliko kuća, nakon čega će donijeti odluku o njihovoj prodaji.

“Vjerujem da ćemo uskoro raspisati tender za prodaju nekretnina i nadam se da i ovog puta interes za kupovinu neće izostati”, kaže Sabolić.