Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u Carinskoj ispostavi Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu neprijavljenog brendiranog tekstila u iznosu od 206.500 KM.

Kako je saopšteno iz UIO BiH, njihovi službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Banjaluka, u saradnji sa carinskim službenicima u Carinskoj ispostavi Gradiška, tokom pregleda uvozne pošiljke otkrili su i spriječili pokušaj unosa veće količine tekstilne robe u BiH.

“Radilo se o tekstilnim proizvodima renomiranih robnih marki (Nike, Boss, Prada, HM, Tommy Hilfinger i sl.). Procijenjena tržišna vrijednosti privremeno oduzete robe iznosi 206.500 KM, a roba je zadržana zbog sumnje da je učinjena povreda prava intelektualne svojine”, naveli su iz UIO BiH.

Kako su dodali, u toku preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizovana oprema, kao i vozila koja je Upravi donirala Američka ambasada u BiH putem programa EXBS.

“Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni”, poručili su iz UIO BiH.