U okviru vježbe čiji je naziv “Meleger” naredne sedmice će u BiH doći 250 vojnika strateških rezervnih snaga Eufora iz Francuske, Italije i Rumunije, najavio je komandant Eufora u BiH Laslo Štic.

Štic je dodao da vojnici dolaze kako bi se upoznali sa BiH i procedurama koje se sprovode u Euforu, a sve to kako bi bili u stanju da se brzo integrišu u sastav ove vojne organizacije.

-Francuske snage iz sastava strateških rezervnih snaga Eufora biće raspoređene u BiH naredne sedmice i ostaće ovdje otprilike jedan mjesec. Zajedno sa trupama iz Rumunije i Italije oni će biti u potpunosti pod komandom Eufora i činiće multinacionalni element veličine jednog bataljona u sastavu operacije `Altea` –  pojasnio je Štic, i dodao da je riječ o ranije planiranoj aktivnosti.

On je istakao da proces raspoređivanja rezervnih snaga predstavlja i jedan dio njihovog uvježbavanja, navodeći da će ove snage tokom boravka u BiH izvoditi obuku i patrolirati zajedno sa snagama Eufora, što će Euforu omogućiti da uvježbava efikasnu integraciju rezervnih snaga u svoju strukturu.

-Oni će se obučavati i zajedno sa snagama Eufora i pripadnicima Oružanih snaga BiH, a na ovaj način će se unaprijediti i saradnja između Eufora i Oružanih snaga BiH – rekao je Štic novinarima u Sarajevu.

Štic je istakao da se ovakve aktivnosti sprovode svake godine, a razlog za to jeste da se pokaže da je Eufor sposoban da pruži bezbjedno i stabilno okruženje u BiH.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez rekao je da je svrha ove vježbe da se provjeri i pokaže sposobnost Eufora, tako što će im se priključiti rezervne snage iz Francuske, Rumunije i Italije, koje su trenutno u pripravnosti.

-U danima pred samu vježbu građani BiH mogu očekivati pojačano kretanje trupa i prevoz opreme rezervnih snaga Eufora pri dolasku u BiH – najavio je Helez.

Prema njegovim riječima, operacija Eufor “Altea” blisko sarađuje sa Ministarstvom odbrane u Savjetu ministara izvodeći aktivnosti osposobljavanja i obuke Oružanih snaga BiH s ciljem poboljšavanja njihove sposobnosti za pružanje pomoći domaćem stanovništvu i doprinosu međunarodnim operacijama podrške miru.

-Eufor ima važnu ulogu u BiH, artikulisanu u Aneksu 1 a i 2 Dejtonskog mirovnog sporazuma, a zadatak misije Eufora je da bude podrška vlastima BiH u održavanju bezbjednosti i stabilnog okruženja – zaključio je Helez.