Beograđani su danas dočekali dvojicu banjalučkih kajakaša Miroslava Soldata (42) i Marka Lakića (35) koji su 13. septembra krenuli savskim tokom od Donje Gradine i Јasenovca, na memorijalni put dug 520 kilometara, posvećen sjećanju na stradale logoraše u Drugom svjetskom ratu.

Kajakaše je u Beogradu dočekala veća grupa entuzijasta koja ih je pratila u regati od Ade Međice sve do ušća Save u Dunav.

Kako su rekli, na ovaj put simbolično su krenuli na dan Svetih velikomučenika Јasenovačkih, sa tačke gdje se rijeka Una uliva u Savu kod ozloglašene “topole užasa”.

Dvojica Banjalučana, entuzijasta za veslačke sportove i boravak u prirodi, veslali su neumorno u prosjeku po deset sati dnevno, duž savskog toka od Donje Gradine, preko stratišta duž Posavine i Mačve, sve do Starog Sajmišta u Beogradu.

Ekonomisti po struci, Soldat i Lakić su sami osmislili i finansirali ovaj poduhvat sa željom da se buduća ekspedicija omasovi i zabilježi u vidu dokumentarnog filma koji bi obuhvatio informacije o samim stratištima duž savskog toka.

“Ideja je potekla od Miroslava i stara je sedam godina, čekali smo pravi trenutak za njenu realizaciju. Željeli smo da na ovaj način odamo počast srpskim žrtvama, obojica smo izgubili pretke u Drugom svjetskom ratu i željeli smo da na ovaj način pokažemo da ih nikad nismo i nećemo zaboraviti. Cilj ovog puta je da se skrene pažnja srpskom narodu i budućim naraštajima da se ne smiju nikad zaboraviti zločini koji su učinjeni našem narodu i da je kultura sjećanja izuzetno važna”, rekao je Lakić.

Soldat je dodao da je Sava simbol stradanja srpskog naroda jer je duž nje bilo mnogo stratišta, ali i simbol podizanja poslije svega što nas je snašlo.

“Sava je rijeka koja je usko povezana za srpskim žrtvama. Kao što se Sava poslije dijela u kojoj je uništavaju neke fabrike poslije nekoliko kilometara vrati u mnogo ljepše stanje, tako je i srpski narod sve zločine preživio, ali ih ne smijemo zaboraviti. Zbog toga želimo da skrenemo pažnju cijelom narodu da sjećanje na naše žrtve mora da traju zauvijek”, istakao je Soldat.