U Banjaluci će danas, u organizaciji Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, biti obilježeno 28 godina od Pogroma “Oluja”, hrvatske agresije na Republiku Srpsku Krajinu, kada je protjerano više od 220.000 Srba iz Hrvatske, a pobijeno oko 2.000.

Tim povodom u 10.00 časova biće položeni vijenci na spomenik poginulim Dalmatincima na Perduovom groblju, a u 11.00 časova služen parastos u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja.

Tribina “Dani tuge i sjećanja” i promocija biltena “Veritasa” biće održani u 12.00 časova u Akademija nauke i umjetnosti Republike Srpske.

Program obilježavanja biće nastavljen sutra u Novom Gradu, gdje će u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u 10.00 časova biti služen parastos, a potom će sa “mosta spasa” na rijeci Uni biti spušten vijenac.

U 12.00 časova u Svodni kod Novog Grada biće služen pomen kod spomen-krsta i položeni vijenci.

U ponedjeljak, 7. avgusta, u 11.00 časova biće služen parastos i položeni vijenci kod spomen-krsta na Petrovačkoj cesti, a u 12.00 časova planirana je posjeta Spomen-sobi u Driniću.

Centralna ceremonija obilježavanja 28 godina od Pogroma “Oluja” održana je sinoć u Prijedoru, u organizaciji odbora vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Vojno-policijska akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” iz domova je protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.881 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine “Oluju” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.