Tužilaštvo BiH predložilo je u optužnici protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se Dodiku izrekne mjera zabrane obavljanja funkcije predsjednika Republike i zabrana obavljanja bilo koje javne funkcije u skladu sa odredbama Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo BiH u optužnici, koju je juče potvrdio Sud BiH, predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Milošu Lukiću na teret se stavlja, kako se navodi, krivično djelo neizvršavanje odluke visokog predstavnika.

Prema navodima optužnice koja je u posjedu RTRS-a, Dodik je, potpisujući Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa u Republici Srpskoj, svjesno prekršio odluku, kako se navodi, visokog predstavnika iako je, dodaje se u optužnici, “bio svjestan da su te odluke u BiH obavezujuće u skladu sa ovlašćenjima koja su mu data Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma”.

Dodiku je, navodi se u optužnici koju su potpisali Nives Kanevčev, Nedim Ćosić i Biljana Golijanin, “bio cilj da se odluke visokog predstavnika ne primijene i ne provedu, jer je za primjenu tih odluka bilo potrebno uzdržavanje od daljeg zakonadavnog postupanja”.

Tužilaštvo BiH predložilo je za Lukića mjeru zabrane obavljanja direktorske funkcije u Službenom glasniku u narednih deset godina, kao i zabranu obavljanja bilo koje javne funkcije.

Podsjećamo, branilac predsjednika Srpske Goran Bubić ranije je rekao da je potvrđivanjem optužnice protiv Dodika i Lukića Sud BiH uvučen u pravosudni “živi pijesak”, prenosi RTRS.