Državno tužilaštvo ne vodi istragu protiv predsjednika Narodne Skupštine Republike Srpske (NSRS) Nenada Stevandića, ali potvrđuju da su – nakon što ga je Fikret Skopljak optužio da ga je tukao u Kotor-Varoši tokom rata, tvrdeći da se upravo on nalazi na snimku sa društvenih mreža – zaprimili prijavu o ovim događajima.

Državno tužilaštvo nema evidentiranu istragu protiv Nenada Stevandića, kazao je glasnogovornik Boris Grubešić na upit novinara Detektora, ne precizirajući da li namjeravaju pokrenuti istragu nakon medijskih napisa i javne optužbe Fikreta Skopljaka da ga je tokom rata tukao sadašnji predsjednik NSRS-a.

“U proteklih nekoliko dana zaprimljena je prijava koja se odnosi na navedene događaje”, navodi se u odgovoru.

Fikret Skopljak je za Detektor kazao da se na snimku koji kruži društvenim mrežama nalazi Stevandić koji ga je, kako tvrdi, tog istog dana tukao u garaži na području Kotor-Varoši s još jednom osobom.

On je dodao da je zbog ovog slučaja tri puta odlazio u Tužilaštvo, gdje je davao izjavu nadležnim istražiteljima.

Nenad Stevandić je negirao navode Skopljaka, navodeći da je riječ o “harangi” koju su na njega otpočeli mediji, i tvrdeći da nikada nije bio predmet sumnji ni optužbi.

“Nikada nisam bio ni osumnjičen ni optužen i ne postoji nijedna činjenica koja me inkriminiše, sem bombastičnih naslova i novih laži koje danas imaju veći značaj jer se i ja nalazim na većoj funkciji i imam veći politički rejting”, dodao je Stevandić za Detektor, dodajući da je riječ o napadu usmjerenom protiv nosilaca najvećih funkcija u Republici Srpskoj otpočetom nakon sankcija američke administracije za neke zvaničnike.

“To neće izmijeniti istinu, ali ima za cilj da mene, a i ostale predstavnike RS-a, diskredituje i onesposobi da zadržimo kurs političke i vojne neutralnosti, kao geopolitičkog pritiska trenutno najmoćnijih sila”, zaključuje Stevandić.

Za zločine u Kotor-Varoši pred Sudom BiH u toku su tri postupka, od kojih su dva počela prije gotovo deset godina, dok je Haški tribunal donio nekoliko presuda za zločine u ovom gradu.

Savo Tepić, Ilija Kurušić, Duško Vujičić i Duško Maksimović optuženi su da su od maja 1992. do kraja te godine, kao pripadnici policije i vojske, učestvovali u progonu Bošnjaka i Hrvata iz njihovih kuća na području Kotor-Varoši. Izricanje presude za njih četvoricu zakazano je za 29. septembar ove godine, čime bi bio okončan prvostepeni postupak koji je počeo još 2014. godine.

Dva postupka se još vode i protiv Boška Peulića, Slobodana Župljanina, Manojla Tepića, Janka Trivića, te zasebno protiv Zdravka Samardžije. Svi oni su optuženi za ubistva, deportacije, zatvaranje, mučenje, silovanje, tjeranje na prinudni rad, dok se u optužnici Samardžiji navodi da je to radio kao dio udruženog zločinačkog poduhvata.

Zbog zdravstvenog stanja optuženih, trenutno su u fazi mirovanja postupci protiv Dragoslava Bojića i Radojka Keverovića.

Pred Sudom BiH osuđeni su Bosiljko i Ostoja Marković, kojima je izrečeno po deset godina zatvora zbog silovanja maloljetnice, dok su u drugom predmetu Ljubiša Vranješ i Mladen Milić osuđeni na po sedam godina.

Pred Haškim tribunalom zbog ratnih zločina počinjenih na području Kotor-Varoši pravosnažno su osuđeni nekadašnji predsjednik Skupštine RS-a Momčilo Krajišnik, bivša potpredsjednica RS-a Biljana Plavšić, bivši politički vođa Autonomne regije Krajina Radoslav Brđanin i nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić.