Radnici Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja Sarajevo intervenisali su na Vrelu Bosne na Ilidži kod Sarajeva kako bi spasili povrijeđenog labuda, kojeg je neko pogodio strelicom u glavu.

Iz ove javne ustanove apeliraju na sve posjetioce zaštićenih prirodnih područja da svojim postupcima ne uznemiravaju niti ugrožavaju lokalni biodiverzitet te ističu da su labudovi, poput ovog povrijeđenog, predstavljaju simbol područja, a njihova prirodna staništa trebala bi ostati netaknuta.

Upućen je i oštar apel posjetiocima da se suzdrže od činova koji mogu narušiti prirodni sklad i ugroziti životinjske vrste.

“Nažalost, neodgovorni pojedinci su povrijedili labuda na prostoru Spomenika prirode Vrelo Bosne”, istakli su iz ove javne ustanove te naglasili kako se KJU za zaštićena prirodna područja brine da ove vrste ptica kao i pripadnici svih drugih vrsta i grupa organizama imaju adekvatnu zaštitu shodno pravnim aktima.Takođe su istakli da su zakonski akti jasni u vezi s zaštitom divljih životinja.

Podsjetili su da je prema Zakonu o zaštiti prirode zabranjeno bez valjanog razloga namjerno uznemiravati divlje životinje ili ih hvatati, povređivati ili ubijati. Prema istom Zakonu po članu 232., novčanom kaznom u iznosu od 500 KM do 1.500 KM kazniće se fizičko lice ukoliko namjerno hvata, povređuje ili ubija divlje životinje.

Uprkos povredi, trenutno stanje povrijeđenog labuda nije životno ugrožavajuće. Ustanova je odmah poduzela sve potrebne mjere kako bi pružila adekvatnu brigu i zbrinjavanje povrijeđenog labuda.

U nastavku pogledajte kako su  radnici KJU za zaštićena područja Sarajevo spasili labuda:

“Manijak ko god je to uradio”, “Bravo ekipa!”, “Samo bolestan čovjek, eto… Nema drugog objašnjenja. A tako su divni, juče ih je bilo nekoliko kod Rimskog mosta, baš gledam u prolazu koliko su samo lijepi. I onda se nađe neko da se iživljava! Užas, blago rečeno”, “Idiota na svakom ćošku!!! Labud je bogatstvo koje se čuva. Bravo ekipo za spasavanje i pomoć!”, “Nema veće živine od nas na dvije noge!”, “Bravo za ekipu..  A smradu će se vratiti.. Karma je čudo”, samo su neki od komentara koji su uslijedili nakon što je objavljen snimak spašavanja labuda, prenosi “Oslobođenje”.