Naizgled idiličnu atmosferu u vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj narušio je lider Socijalističke partije, Petar Đokić.

On je javno izneo svoje nezadovoljstvo time što ni nakon skoro godinu dana od završetka izbora njegova stranka nije “namirena” funkcijama koje su joj obećane.

Obraćajući se nedavno novinarima, lider SP izjavio je da postoji “zastoj u realizaciji kadrovskih pitanja u okviru koalicije”, te da to, prema njegovim riječima, traje više mjeseci.

– To nije dobra pojava i praksa. Nadam se da će svi partneri koji su dio vladajuće koalicije u Republici Srpskoj biti u budućnosti više motivisani da zajedno radimo. Posebno to očekujem od SNSD i njihovog predsjednika da u tom smislu budemo ažurniji u smislu onog što je dio koalicionog dogovora – rekao je Đokić.

Posebno nezadovoljstvo lider socijalista iskazao je zbog toga što se, kako je naveo, nikad u dosadašnjoj praksi vladajuće koalicije u Srpskoj nije dogodilo da skoro godinu dana od završetka izbora nije potpisan koalicioni sporazum.

– Mislim da je krajnje vrijeme da se to obnovi zato što naša koalicija ima veliku odgovornost, kako u ovom vremenu tako i u budućem, za upravljanje Republikom Srpskom. Mi odgovaramo narodu, svi pojedinačno, a i zbirno, za politiku koju provodi Republika Srpska – rekao je Đokić, posebno zamijerajući SNSD i to što se, kako je naveo, njihovi predstavnici skoro svakog mjeseca sastaju s partnerima iz vlasti na nivou BiH, dok mjesecima to nije slučaj sa koalicionim partnerima iz Republike Srpske.

Inače, odlično obaviješteni izvori Srpskainfo tvrde nam da i u ostalim strankama koje zajedno sa SNSD čine vladajuću koaliciju u Srpskoj tinja nezadovoljstvo sporom raspodjelom fotelja koje im pripadaju okvirnim dogovorom koji je postignut uoči i neposredno nakon prošlogodišnjih opštih izbora.

– Još se čeka potpisivanja koalicionog sporazuma koji bi te stvari trebalo da utvrdi i reguliše. Kada će do toga doći isključivo zavisi od lidera SNSD Milorada Dodika – ističu naši sagovornici.

Politički analitičar Ivana Marić za Srpskainfo kaže da nije iznenađujuće što su se pojavile “pukotine” u odnosima između vladajućih stranaka u Srpskoj, a posebno zbog toga što je “kamen spoticanja” raspodjela direktorskih funkcija i fotelja u izvršnim i upravnim odborima javnih preduzeća.

– Ta koalicija nije ni napravljena iz nekih ideoloških ili programskih opredjeljenja i sličnosti, već isključivo zbog ličnih interesa. Sjetimo se samo kako su Nenad Nešić i DNS izašli iz vladajuće koalicije, a zatim se ekspresno u nju vratili odmah poslije izbora i pobjede SNSD. Niko u toj koaliciji nije sa Dodikom zbog ideologije ili zajedničke brige za dobro građana, već isključivo zbog svog interesa – tvrdi Marićeva.

Ona smatra da bi upravo iz tih razloga jedna od najbitnijih stvari prilikom izmjene Izbornog zakona trebalo da bude povećanje cenzusa.

– Kako bi se izbjegle ovakve stvari, mislim da bi podizanje izbornog cenzusa na pet odsto bilo dobro da se pročisti politička scena – zaključuje Marićeva.