Biciklistički klub „Samit“ iz Banje Luke danas, 18. avgusta na jezeru Manjača organizuje trku brdskog biciklizma „Gran pri Banja Luka” koja će okupiti više od stotinu takmičara iz cijelog svijeta.

-Od prve trke koju je ovaj klub organizovao prošlo je već 13 godina, a posljednjih nekoliko izdanja uvršteno je u kategoriju UCI 1, što je dovoljno priznanje da organizatori rade sjajan posao. Bilo da se vozi na Banj brdu, tvrđavi Kastel ili kao što je sada prvi put slučaj na Manjači, ocjene komesara uvijek su najviše, a povratak istih timova svjedok da je u Banjoj Luci sve svima potaman. Trka je ove godine dio projekta „ZGP” – navedeno je u saopštenju organizatora.

Dodaju da, kako bi privukli što više takmičara, te samim tim i povećali kvalitet, trka će trajati tri dana, odnosno  18, 19. i 20. avgusta.

-Iako svako radi svoj dio posla, pokazao se da je ovo dobra odluka jer do sada imamo oko 100 prijavljenih takmičara. Najviše je Slovenaca i Francuza, a tu su i biciklisti iz Velike Britanije, Mađarske, Austrije, Njemačke. Očekujemo da će na startu biti predstavnika više od 25 nacija – navode iz BK „Smatita“, te dodaju da je jezero na Manjači idealno je za ovaj vid takmičenja.

-Krug oko jezera dug je 4,3 kilometra, a staza vrlo zanimljiva. Postojeću stazu nismo mnogo prepravljali, samo smo ubacili neke tehničke elemente kako bi bila interesantnija i zahtjevnija. Od onih koji su je probali dobili smo pozitivne povratne informacije. Osim takmičarki i takmičara u kategoriji elit, nastupiće i juniorke i juniori, a uporedo će biti održana i trka za ligu Republike Srpske i BiH, tako da očekujemo oko 200 biciklista u svim kategorijama – poručuju.

Organizaciju ovog takmičenja podržao je i Grad Banja Luka.