Ako ste jutros požurili na posao i otkrili da vam je šoferšajbna prekrivena slojem leda i mraza, možda ste se zapitali kako najbrže možete da odmrznete prozore automobila kako bi što prije krenuli dalje svojim putem.

Ukoliko niste imali pri ruci kupovno sredstvo za odmrzavanje, postoje i drugi koraci koje možete da preduzmete, ali svakako je najvažnija temperatura i odleđivači (odnosno strujanje vazduha) u kolima.

Prvo pitanje je uvijek da li da otvorite prozore ili da ih držite zapečaćene i da li je za ubrzanje ovog posla bolji topli ili hladan vazduh? Bivši NASA-in inženjer Mark Rober testirao je sve varijable tokom deset dana kontrolisanih uslova kako bi došao do najbolje kombinacije podešavanja odleđivača – a vi sada možete da pročitate naučno zasnovane savjete o tome kako najbrže da odledite stakla na automobilu.

Prvo, okrenite prednji odmagljivač da duva visoko. Ako vaše vozilo ima odleđivač zadnjeg vetrobranskog stakla, uključite i njega. Zatim upalite i ventilator i temperaturu na visoko jer to maksimizira količinu vazduha za sušenje, a topliji vazduh zadržava više vlage i može brže da osuši maglu.

Uključite i klima uređaj, jer će ventilator da deluje kao odvlaživač u kolima, ali obavezno isključite recirkulaciju, jer spoljašnji vazduh je suvlji od vašeg vlažnog automobila po hladnom danu.

Sva ova podešavanja bi trebalo da smanje vrijeme koje morate da sačekate dok se prozori ne otope. Međutim, ukoliko navedeni koraci jednostavno nisu dovoljno brzi koliko vi kasnite ujutru, imamo još nekoliko dodatnih savjeta o tome kako da odledite stakla na svom automobilu.

Napravite tečnost kojom čete da očistite šoferšajbnu za manje od minut:

Pomiješajte 1/3 dijela vode i 2/3 dijela izopropila ili alkohola. Ujutro, poprskajte ovaj rastvor na vjetrobransko staklo i led će odmah da nestane.