Ovogodišnje cijene ljetnih aranžmana u regionu drastično se razlikuju, tako da ono što u Bugarskoj košta oko 300 evra, u Crnoj Gori je duplo skuplje, dok je u Hrvatskoj čak tri puta veća cijena za isti aranžman.

Turisti iz Srbije kao svoju ljetnu destinaciju uglavnom biraju Grčku, Crnu Goru i Egipat, međutim, ove godine zabilježen je porast interesovanja za ljetovanjem u Bugarskoj.

“Bugarska je godinu unazad jedna od destinacija koja ima izuzetno dobar odnos cijene i kvaliteta, i to se prepoznaje na našem tržištu. Mi imamo jedan veliki broj putnika, prije svega iz istočne, jugoistočne Srbije, koji tamo ljetuju”, izjavio je Aleksandar Seničić za TV Prva i dodao da je sa završetkom auto-puta do Dimitrovgrada sve dobro povezano i znatno olakšano za putovanje.

Mnogi turisti kao manu ljetovanja u Bugarskoj navode Crno more, koje nije idealno za kupanje kao što je to Egej ili Jadran, međutim, kvalitet smještajnih kapaciteta i usluga na neki način nadoknađuju taj nedostatak, i naravno – cijene.

Jedna od glavnih tema poslednjih dana srpskih turista svakako su cijene u Grčkoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori, i večita nedoumica, “koja od ovih destinacija je najjeftinija”?

“Hrvatska je apsolutno najskuplja, kad govorimo i o hotelskom i o privatnom smještaju, tu nema nikakve dileme. Grčka i Crna Gora se negdje prate, da tako kažemo, kad je riječ o našem tržištu. Apartmanski smještaj je na sličnom nivou”, rekao je Seničić.

Ove godine ljetni aranžmani su znatno skuplji nego prethodnih godina, jedan od glavnih razloga jeste velika inflacija.

“U Grčkoj je poskupljenje negdje 10%, 12%, do 15%, kada govorimo o apartmanima, dakle to je negdje očekivano u odnosu na inflaciju, dok u Hrvatskoj imamo poskupljenja koje idu i preko 25%, dakle sve zavisi šta se posmatra, ali posmatramo sada istu kategoriju privatnog smještaja. Kada je riječ o hotelima, vrlo je slična situacija”, izjavio je Seničić za TV Prva.