Američki turista star 55 godina pronađen je mrtav na grčkom ostrvu Matraki, saopštila je policija danas, što je treći smrtni slučaj turista u sedam dana tokom perioda neobično vrelog vremena.

Temperature su skočile iznad 40 stepeni Celzijusa ranije ovog mjeseca, baš kad je počela sezona ljetnih praznika na udaljenim grčkim plažama, drevnim lokacijama i planinskim stazama.

Rani toplinski talas poklopio se s talasom nestanaka i smrti turista zabilježenih zadnjih dana u ovoj mediteranskoj zemlji, naglašavajući opasnosti izloženosti vrućini.

“Postoji zajednički obrazac – svi su išli na planinarenje po visokim temperaturama”, rekao je za Reuters Petros Vassilakis, portparol policije za Južni Egej, navodi Hina, prenosi Slobodna Dalmacija.

Tijelo britanskog TV voditelja Michaela Mosleya pronađeno je 9. juna na ostrvu Simi nakon četverodnevne operacije potrage avionima, dronovima i brodovima. Šetao je sam po visokim temperaturama prije nego što je nestao.

Policija nije otkrila identitet Amerikanca čije je tijelo u nedjelju pronađeno blizu plaže u Matrakiju. Prebačen je na ostrvo Krf gdje će biti obavljena obdukcija, rekao je policijski dužnosnik Reutersu.

Još jedan turista, 74-godišnji Nizozemac, pronađen je mrtav na ostrvu Samos u subotu, a dvoje planinara pronađeno je mrtvo na Kritu 5. juna.

Spasilački timovi takođe su tragali za dvije Francuskinje, starosti od 73 i 64 godine, na ostrvu Sikinos i 59-godišnjim američkim policajcem na Amorgosu.

“U toku su dvije operacije potrage na drugim ostrvima. Policija, vatrogasci i volonteri su raspoređeni uz pomoć drona i spasilačkog psa”, rekao je Vassilakis.