Predstavnici Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske traže hitan sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Ovo je zaključak sa sjednice Republičkog odbora najvećeg reprezentativnog sindikata u zdravstvu, a predsjednik ovog sindikata Nikola Crnčević podsjeća da zdravstveni radnici od januara traže povećanje cijene rada sa 159,50 na 175 KM i rješenje za ostale probleme sa kojima se suočavaju. 

– Nakon održanog sastanka  1. septembra u Ministarstvu zdravlja, sa kojim nismo zadovoljni, bili smo prisiljeni da održimo danas sjednicu Republičkog odbora i dogovorimo šta dalje. Umjesto ministra, sastanku je prisustvovao njegov savjetnik, koji nam je rekao da u ovom trenutku nema sredstava za povećanje cijene rada. Mi ćemo istrajati u svojim stavovima po cijenu obustave rada. O svemu ćemo obavijestiti naše članstvo, pa ćemo znati šta dalje – kaže Crnčević.

Sekretar Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Zoran Milutinović kaže da je, ukoliko bi cijena rada bila potpisana u ovom mjesecu, a primjenjivala se od oktobra, do kraja godine potrebno oko 12 miliona KM u bruto iznosu za 15.000 zaposlenih. 

– Došli smo do toga da se moramo obratiti gospodinu Miloradu Dodiku, kako bi njemu lično prenijeli sa kakvim se problemima nosimo. Mi nismo neprijatelji ove zemlje i najbolje smo to pokazali tokom korone i samo mi znamo u kakvim smo uslovima radili. Mislim da zaslužujemo minimum – poručuje Milutinović.

rugi zaključak sa današnje sjednice Republičkog odbora Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske tiče se toplog obroka i regresa, od koga ovaj sindikat, kako kažu, nikad nije odustao. 

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske uputiće apelaciju Ustavnom sudu RS na ocjenu ustavnosti i zakonitosti za topli obrok i regres na postojeće koeficijente. 

Podsjećaju da je jedino zdravstvu, od ukupno pet oblasti u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, “2008. godine uzet topli obrok i regres, dok je u ostalim oblastima  ugrađen u platu”.