TRADICIONALNA VASKRŠNJA TRPEZA! Ideje za nezaboravan ručak! (FOTO)
Nijedan Vaskrs ne može da prođe bez tradicionalne trpeze. Osim ofarbanih jaja, čijim konzumiranjem se završava post na dan Vaskrsa, tu je trpeza prepuna ukusnih jela i slatkiša.
Okupirani ste mislima kako ćete ove godine dekorisati uskršnja jaja i pripremiti bogatu uskršnju trpezu? Donosimo vam recepte kako da trpezu učinite svečanijom i neka vam uspije sve čega se latite.
Stari recept za medenjake
Sastojci:
- 250 g šećera,
- 2 kašike meda,
- 2 žumanceta,
- jaje,
- 250 g brašna,
- kesica cimeta i malo sode bikarbone
Priprema: Umutite šećer, med, dva žumanceta i cijelo jaje. Dodajte brašno, cimet i sodu bikarbonu. Dobro zamijesite i od tijesta razvaljajte koru debljine pola centimetra.
Kad ste zamijesili tijesto, odlučite kakvog će oblika biti medenjaci i kako ćete ih ukrasiti. Možete se opredijeliti za tradicionalne simbole, poput jaja i zečeva, kao i ptičica, koje uvijek neodoljivo izgledaju. Pecite u rerni dok ne porumene.
Izmiješajte šećer u prahu i vodu, da bude gusto taman toliko da može da se nanosi špricem, obojite prehrambenom bojom po želji i pustite da vas kreativnost povede. Ako ste ljubitelj čokolade, medenjake možete preliti ovom neodoljivom namirnicom, ostaviti da se stegne, a onda našarati kao vaskršnje jaje.
Bogata domaća proja
Sastojci:
- 250 g kukuruznog brašna
- 250 g brašna
- 3 dl mlijeka
- 3 jajeta
- 1,5-2 dl ulja
- kesica praška za pecivo
- 200 g izmrvljenog sira
- 500 g špinata
Priprema: Jaja i kašičicu soli umutite, dodajte mlijeko i ulje, a zatim postepeno, uz neprekidno miješanje, dodajite pomalo obje vrste brašna. Kad nestanu sve grudvice, dodajte i prašak za pecivo, sir i dobro opran, očišćen i usitnjen špinat. Pecite prvo na 250 stepeni desetak minuta, a zatim smanjite na 200 stepeni i pecite još oko 30 minuta. Proju prije pečenja možete da pospete susamom ili kimom.
Slani štapići s kimom i susamom
Sastojci:
- 250 g sira
- 250 g margarina
- 250 g brašna
- bjelance
- so
- prašak za pecivo (pola kesice)
- kim ili susam za posipanje
Priprema: Rernu zagrijte na 180 stepeni. Zamijesite tijesto od margarina, sira, brašna i praška za pecivo i posolite. Neka tijesto odstoji u frižideru oko 20 minuta. Ohlađeno tijesto rastanjite na debljinu od jednog cm i isijecite štapiće, a zatim ih premažite bjelancetom i pospite kimom ili susamom (po želji). Štapiće pecite u zagrijanoj rerni dok blago ne porumene, 10-15 minuta.
Bijela čorba s knedlama
Sastojci:
- 150 g sira,
- 500 ml mlijeka
- 200 g sjeckane mrkve
- 2 sjeckana krompira
- 200 ml kisele pavlake
- 500 ml vode
- 3 kašike brašna
- 1 jaje
- 1 kašika mješavine začina
- 1 kašičica mirođije
- ulje
- so
- mljeveni crni biber
Priprema: Ispržiti brašno u šerpici sa zagrijanim uljem. Dodati vodu, mlijeko, mješavinu začina i miješati. Posebno izdrobiti sir viljuškom i dodati jedno jaje i tri kašike brašna. Pomoću dvije kašike uzimati komadiće smjese sa sirom, jajima i brašnom i formirati knedle. Knedle dodavati u šerpu sa zagrijanim mlijekom i vodom. Čorbu začiniti mirođijom i promiješati. Posebno skuvati krompir i šargarepu isječene na kockice. Kada knedle isplivaju na površinu šerpu sa čorbom skloniti sa šporeta i dodati krompir i šargarepu, pa sve promiješati. U činiju za serviranje staviti kiselu pavlaku, a potom sipati čorbu. Po želji ukrasiti peršunom.
Salata slano gnijezdo
Potrebno:
- 200 g kuvanog pilećeg filea
- 200 g šampinjona
- 1 glavica crnog luka ili 1 praziluk
- 2 kuvana jajeta
- 2 kisela krastavčića
- 100 g majoneze
- 100 g kačkavalja
- veza peršuna
- 3 kuvana jajeta
- 1 čaša kisele pavlake (180 g)
- 2 kesice čips štapića
Priprema: Luk i šampinjone isjeckajte i propržite. Pileće meso skuvajte, prohladite i sitno isjeckajte. Dodajte majonezu, sitno sjeckane krastavčiće, rendana kuvana jaja, kačkavalj i isjeckan peršun. Posolite po ukusu. Na tanjir stavite smjesu u obliku kupole. Preko rasporedite prženi luk i šampinjone. Formirajte u obliku gnijezda i premažite malo pavlakom. Preko stavite čips štapiće. Na vrhu formirajte udubljenje i obložite listovima peršuna. Na sredinu složite kuvana jaja. (Minjina kuhinjica)
Punjene slane kuglice
Potrebno:
- 50 g kobasice
- 200 g mladog sira
- 100 g fete
- 2 čena bijelog luka
- 3 grančice peršuna
- 2 kašike krupno mljevenih oraha
Priprema: Kobasicu isijecite na krugove. Svaki krug sitno isjeckajte, a onda napravite kuglice. Jedan krug – jedna kuglica. Ostavite u frižider da se ohladi. Sjedinite mladi sir, fetu i sitno isjeckani bijeli luk. Svaku kuglicu omotajte smjesom od sira, a onda uvaljajte u orahe i sitno isjeckan peršun. Ohladite prije služenja. (Minjina kuhinjica)
Uvrnute zeke
Potrebno za tijesto:
- 250 ml mlijeka
- 1 kašičica šećera
- 25 g kvasca
- 100 g masti
- 2 žumanceta
- 1 kašičica soli
- 550 g brašna
- lan, crni i bijeli susam
- bjelanca za premazivanje ili cijelo jaje
Tijesto: U mlako mlijeko stavite izmrvljen kvasac, kašičicu šećera i brašna. Ostavite 10 minuta da kvasac nadođe. U odgovarajući sud stavite mast, žumanca i so. Izmiksajte, a zatim sipajte mlijeko s nadošlim kvascem i brašnom i zamjesite tijesto. Ostavite 30 minuta da tijesto nadođe. Nadošlo tijesto podijelite na 12 većih (60 g) loptica i 12 manjih (10 g). Od većih loptica napravite “crva” dužine oko 25 cm, s tanjim krajevima. Manju lopticu premažite jajetom ili bjelancetom i umočite u lan ili susam. Stavite na sredinu razvučenog tijesta, koje zatim uvrnete dva puta. Prebacite na pleh i na isti način napravite preostale zeke. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 18-20 minuta. (Minjina kuhinjica)
Teleće pečenje
Sastojci:
- 1,5 kg teletine
- 4 mlada luka
- 5 manjih mrkvi
- 1 glavica bijelog luka
- so
- biber
- 1,5 dl bijelog vina
Priprema: Teletinu posoliti i malo pobiberiti. Nauljiti posudu za pečenje, pokapati i meso pa ga peći desetak minuta na 220ºC. Smanjiti temperaturu na 150ºC, podliti vinom i jednim dl vode ili, još bolje, mesnim temeljcem te dodati prerezanu glavicu bijelog luka, koja će dati aromu. Peći poklopljeno na laganom još oko dva sata. Nekih 45 minuta prije nego što je gotovo dodati opranu mrkvu u komadu te mladi luk, a ako želite uokolo poslažite i krompir ili servirajte teletinu uz pire-krompir i prelijte ga umakom od pečenja. Tokom pečenja podlijte ako je potrebno s još malo temeljca ili vode. I, naravno, dvadesetak minuta prije kraja otklopite posudu da se povrće zapeče i meso dobije još ljepšu boju.
Piletina iz rerne
Sastojci:
- 1 ili 2 pileta
- 6-8 krompira
- 2-3 mrkve
- 300 g šampinjona
- 1 veća ili 2 manje glavice luka
- 4 češnja bijelog luka
- ružmarin
- so
Priprema: Piletinu posoliti. Povrće očistiti pa ga narezati na veće komade, a krompir, ako je manji, ostaviti u komadu. Isto učiniti i s gljivama, prerezati ako su veće ili ih ostaviti u komadu ako su manje. Piletinu staviti u nauljenu posudu, a nauljiti malo i meso. Peći pile na 170-180 stepeni te ga okrenuti i podliti s masnoćom od pečenja. Pola sata prije kraja pečenja oko pileta rasporediti posoljeno i blago nauljeno povrće i gljive. Ako želite, povrće možete posuti i mljevenom crvenom paprikom te dodati i neke druge začine koje volite, poput mažurana i ružmarina. Galerija