Banjalučki bend “Čarna” osvojio je prvo mjesto na 56. Zaječarskoj gitarijadi, najstarijem muzičkom festivalu u Evropi.

David Jojić, frontmen grupe “Čarna” za Srpskainfo je istakao da je osjećaj odličan pobijediti na ovakvom festivalu.

– Ranije sam to navodio, ali za nas je i samo učešće na Zaječarskoj gitarijadi pobjeda. Radi se o jednom muzičkom događaju koji ima tako dugu tradiciju. Da se ovakva gitarijada održava u Engleskoj ili Americi, ona bi do sada postala dio nekog hodočašća, jer kada nešto traje 56 godina onda mora imati veliki kulturološki značaj. Nismo išli na takmičenje sa uvjerenjem da ćemo pobijediti. Samo nam je cilj bio da se predstavimo u što boljem svjetlu i gledali smo na taj izlazak na binu kao na jedinstvenu priliku da publici predstavimo naš autorski rad. Trenutak kada je Mark Mendoza, legendarni basista grupa “Vajtsnejk” i “Džurni” proglasio “Čarnu” za najbolji bend, znali smo da sve što smo do sada radili i uradili konačno dobija svoju krunu – rekao je Jojić.

Jojić kaže da se nisu puno spremali konkretno za ovo takmičenje, jer se u takmičarskom dijelu izvode samo dvije numere.

– Kako smo u sklopu prijave poslali pjesme “Maske” i “Jug”, bili smo dužni da izvedemo tačno te dvije pjesme. Mi inače održavamo probe redovno svake nedjelje, tako da smo ih nekoliko puta presvirali čisto kako bi se sve kockice posložile. Zaječarska gitarijada je takmičarskom dijelu imala 10 bendova iz cijelog regiona. Imali smo priliku da čujemo sve njih, i da pogledamo scenske nastupe i bilo nam je jasno da nas čeka ozbiljna konkurencija. Na ovo putovanje smo krenuli zajedno sa bendom “MK Sasomange” koji su neviđeno dobri muzičari. I veoma nam je drago što je pjevač ovog benda Marko Kelečević odnio pojedinačnu nagradu za najboljeg pjevača gitarijade – rekao je Jojić.

Konkurencija, kaže on, objašnjava zašto je Gitarijada tako značajan festival. 

– Svi bendovi su bili nevjerovatno dobri. Posebno su mi se svidjele ekipe iz Beograda i Novog Sada. Momci su prikazali veoma dobro umijeće sviranja. Ali baš zbog toga što je konkurencija bila jaka, nama je ova pobjeda još slađa. Putovali smo 11 sati u kombiju do Zaječara kako bismo izveli dvije pjesme, i isplatilo se! Titula najboljeg je došla sa nama nazad u Banjaluku. Koliko će vam ova pobjeda pomoći u karijeri kao odskočna daska? Ono što je zanimljivo za Zaječarsku gitarijadu je činjenica da su neka od najvećih imena rokenrol scene bivše Jugoslavije, svoje prve muzičke korake napravili upravo na ovoj gitarijadi – istakao je on.

U finalnoj večeri su kao revijalci nastupili “Osvajači” koji su devedesetih pobijedili na gitarijadi. Nakon njih “Neverne bebe” koje su osamdesetih uzele titulu najboljeg na gitarijadi. 

– Bio je tu i dr Nele Karajlić koji je i sam istakao da je Zaječarska gitarijada praznik rokenrola i da je nebrojeno mnogo puta dolazio na ovaj festival. I mi se nadamo da će ova pobjeda biti odskočna daska za “Čarnu”. Nekako oduvijek je bilo teško bendovima sa ove strane Drine probiti se do šire publike. Sada se nadamo da ćemo imati priliku da svoj rad predstavimo toj široj publici. Izvoditi svoje pjesme pred publikom, poslati glasan zvuk sa pozornice i dobiti od publike jednako glasan aplauz je sigurno san svakog muzičara. A tek kada sa bine vidite nekoga u prvim redovima ko zajedno sa vama pjeva stihove vaše pjesme, onda sve ima smisao – istakao je Jojić za Srpskainfo.

Pojasnio je šta zapravo pobjeda na ovakvom takmičenju znači. Jojić ističe da je sada pred njima još veća odgovornost. 

– Na svu sreću i prije ovog takmičenja, mi smo vrijedno snimali nove pjesme, tako da u našem opusu već imamo dvije gotove nove numere, a na trećoj trenutno radimo. Plan je da ove pjesme ekranizujemo što prije i da eventualno sve zaokružimo u jedan album. U međuvremenu pokušaćemo da nastupimo na još muzičkih festivala, jer svakako bismo željeli da nakon titule najboljeg na Banjalučkoj gitarijadi, i najboljeg na Zaječarskoj gitarijadi nastavimo pobjednički niz i na drugim takmičenjima – zaključio je frontmen grupe “Čarna” David Jojić.