Polaganjem vijenaca na Spomenik Petru Kočiću u Banjoj Luci, danas su započete aktivnosti povodom obilježavanja 58. Kočićevog zbora.

Gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je da su zvanično započeti dani koji su posvećeni našem tribunu, Petru Kočiću, te da će tokom narednih dana biti upriličen bogat program, koji je organizovan na tri lokacije i to u Banjoj Luci, Stričićima i Beogradu.

-Ovo je 58 ljeto kako jednakim žarom i intenzitetom slavimo Kočića, baš kao i prvog dana kada je sve to počelo. Petar Kočić je u potpunosti utkan u dušu svakog Srbina, u dušu svakog krajišnika i svakog onog čovjeka koji je prepoznao identitet našeg naroda. Kočić je i danas jednako aktuelan baš kao i prvog dana, ali i svakog narednog dana u budućnosti. On je bezvremenski, prisutan i naš – poručio je gradonačelnik.

Dodao je kako je izuzetno važno naglasiti da je ova gradska administracija uspjela da vrati „Kočića“ tako gdje pripada, a to je manastir Gomionica, koja je njegov duhovni svetionik.

-Upravo tamo smo našem književniku i tribunu izgradili bistu. Sve to je jasan pokazatelj da suština Petra Kočića nije da znamo njegov datum rođenja ili smrt, šta je on napisao. Suština je da nas on opominje, zove na slobodu i hrabrost, poziva nas da se borimo za istinu, slobodu i otadžinu i nadahnjuje nas da savladamo sve izazove koji su pred nama. On nas i danas opominje, jer nas je osvijestio da se borimo i ljubimo slobodu, te da budemo branioci istine – kazao je gradonačelnik.

Iskoristio je priliku da čestita svim dobitnicim nagrada, te je iskoristio priliku da sve sugrađane pozove da budu dio ove tradicionalne manifestacije u danima istine, slobode i otadžbine.

Ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, Željka Stojišić naglasila je kako je ova manifestacija od velikog značaja, ne samo za Banju Luku nego i za cijelu Republiku Srpsku.

-Mogu da kažem da je djelo i lik Petra Kočića sastavni dio obrazovnog sistema cijele Republike Srpske i sistema umjetnosti, te je upravo zbog toga naša obaveza da njegov lik i djelo čuvamo. Na pjesnicima i književnicima je da oni, kroz svoje izražavanje, približe svima nama djelo Kočića, ne samo kao književnika i pjesnika, nego i kao narodnog tribuna, borca za pravdu i slobodu riječi i misli – istakla je ona.

Dobitnica ovogodišnje nagrade „Zmijanjče“, Kristina Lopatić sa Pala poručila je kako joj mnogo znači jedna ovakva nagrada, iz nekoliko razloga.

-Veoma sam ponosna što sam osvjila jednu ovakvu nagradu, naročito jer znam koliko je ona vrijedna i čije ime nosi. Moje djelo, pjesma za koju sam nagrađena se zove „Čuvajmo Republiku Srpsku“ i kao što i sam naslov govori, mi treba da čuvamo našu otadžbinu baš kao što je i Kočić to radio – poručila je Kristina Lopatić.

Podsjećamo, danas je u Parku „Petar Kočić“ upriličen i Sajam starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti.

U okviru ovog prvog dana manifestacije nazvanog Dan istine – biti otvorena izložba „Kultura na frontu-kultura u periodu 1992-1995. godine“ u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, dok će u porti Hrama Hrista Spasitelja glumci govoriti Kočićeva djela.

To veče, u 20.00 časova biće održana i svečana akademija u Banskom dvoru, kada će biti uručena i „Kočićeva nagrada“.

Kompletan program 58. Kočićevog zbora možete pogledati OVDJE.