Sve je spremno za početak 58. Kočićevog zbora, a svečano otvaranje će biti upriličeno sutra, 25. avgusta, u 10.00 časova, u Parku „Petar Kočić“.

Obilježavanje će započeti polaganjem vijenaca na spomenik našem književniku i narodnom tribunu Petru Kočiću, nakon čega će biti dodijeljena  i nagrada „Zmijanjče“ za mlade pisce iz osnovnih škola u Republici Srpskoj.

Takođe, u Parku „Petar Kočić“ biće upriličen Sajam starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti.

U okviru ovog prvog dana manifestacije nazvanog Dan istine – biti otvorena izložba „Kultura na frontu-kultura u periodu 1992-1995. godine“ u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, dok će u porti Hrama Hrista Spasitelja glumci govoriti Kočićeva djela.

To veče, u 20.00 časova biće održana i svečana akademija u Banskom dvoru, kada će biti uručena i „Kočićeva nagrada“.

Drugi dan nazvan Dan slobode – donosi raznovrsne sadržaje, koji će biti održani u Stričićima na Manjači.

Tako će kultura i tradicija sa Zmijanja biti predstavljene na zborištu „Kod Jablana“ (gradski šator). Posjetioci će imati priliku da tada učestvuju u radionici veza, druže se sa piscima, pogledaju izložbu „Tragovi“ autora Sanje Bajić i izložbu fotografija učiteljice sa Manjače, prisustvuju promociji Zmijanjskog veza (predstavljanje peškira dugog 31 metar Udruženja žena „Duga“), druženju sa književnicima, ali i da probaju jela tradicionalne kuhinje i sl.

Tog dana na zborištu u Stričićima biće održan prvi dio bodljavine bakova za nagradu „Jablan“.

Završnog trećeg dana, 27. avgusta u Stričićima biće održan bogat kulturno-umjetnički program i obraćanje besjednika i dobitnika „Kočićeve nagrade“. Na zborištu će se nastaviti nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima, učešće padobranaca i drugi dio bodljavine bakova i dodjela nagrade „Jablan“. Ovogodišnji „Kočićev zbor“ biće završen koncertom na tvrđavi Kastel, kada će od 20.30 časova nastupiti „One tri“. Ulaz na koncert biće slobodan.

Kompletan program možete pogledati OVDJE.

Besplatan prevoz i praking na Manjači

Pored besplatnog prevoza, tokom predstojećeg vikenda i parking u Stričićima biće besplatan za sve posjetioce manifestacije „Kočićev zbor“.

Prevoz od Banje Luke do Stričića biće dostupan 26. i 27. avgusta u sljedećim terminima:

  • subota, 26. avgust – polazak iz Banje Luke sa Stare autobuske stanice u 11.00 časova, a povratak iz Stričića u 18.00 časova;
  • nedjelja, 27. avgust – polazak iz Banje Luke sa Stare autobuske stanice prvog autobusa je u 8.00, a drugog u 10.00 časova, a povratak je organizovan na način da prvi autobus iz Stričića polazi u 16.00 časova, a drugi u 18.00 časova.

Svi zainteresovani koji žele posjetiti manifestaciju „Kočićev zbor“ prijaviti se mogu na telefon 051/244 544.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve navode da, ukoliko bude velika zainteresovanost za odlazak na manifestaciju, Grad će obezbijediti i dodatne polaske.

Program u Beogradu

Pred sami početak ovogodišnjeg „Kočićevog zbora“, danas 24. avgusta u Beogradu u Aleji velikana položeni su vijenci na grob Petra Kočića kao i na njegov spomenik u Čuburskom parku, a u večernjim časovima biće održano književno veče.