Sve učestaliji napadi na povratnike u FBiH, skrnavljenje grobalja i hramova znak je da Srbi nisu dobrodošli na vjekovna ognjišta, a posljednji negativan primjer dolazi sa Ozrena gdje je u srijedu nađena žena zavezana u kući, dok je u istom mjestu krajem jula prijavljen i nestanak starije žene kojoj se od tada gubi svaki trag.

Bezbjednost Srba u FBiH narušena je, a pored svih problema sa sječom šume, teškim uslovima u kojim žive, sada ih je dodatno uznemirila informacija iz mjesne zajednice Tumare koja pripada opštini Lukavac.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović rekao je da je napad na pedesetogodišnju ženu u srpskom povratničkom selu Tumare na Ozrenu atak na povratnike kojima niko nema pravo da ugrožava bezbjednost i slobodu.

– Slučaj sa Ozrena opasan je za Srbe koji tu žive. Ako svake godine neko nestane, onda se ljudi u strahu pitaju da ko je sljedeći. Konkretno, gospođa Jovanka Đurić, koja je posljednja nestala u julu, nikad se nije pomakla od kuće jer nosi naočare, a ostale su njene naočare i štap kući. Policija u Lukavcu nije dala konkretne informacije šta se desilo – rekao je Radanović.

Traži da se nadležne institucije pozabave ovim problemom.

– MUP Tuzlanskog kantona već duži period ne pokazuje efikasnost, iako postoji mantra da je ovo multietnički kanton. Imamo slučaj da je ove godine ubijen Srbin povratnik u selo Zolje kod Kalesije. Nađen je sa teškim povredama pored kuće od kojih je kasnije i umro – rekao je Radanović, piše Glas Srpske.

Dodaje da su Tumare samo jedna od mjesnih zajednica na području Ozrena koja je većinski srpska, te pita kako je moguće da se na toj teritoriji, gdje nikad nije bilo Hrvata ni Bošnjaka, odjednom pojavljuju nestanci Srba.

– Za tri godine troje Srba je nestalo na Ozrenu, a nikakvi tragovi nisu pronađeni, što je zabrinjavajuće. Nama je važno da se poštuju Ustavom zagarantovana prava, naročito Aneks sedam Dejtonskog sporazuma kao Međunarodni ugovor koji garantuje bezbjednost svakom povratniku, konkretno Srbinu u FBiH – rekao je Radanović.

Na Ozrenu u desetak naseljenih mjesta prema popisu iz 2013. godine živi oko 1.500 Srba, a danas ih je tu oko 900.

– Protjerani su 1995. godine, imali su problema i sa mudžahedinima, a danas i sa sječom šume, gube pravo na zemljište, ali najveći problem je bezbjednost. Ako ostavite majku i oca u nekom selu na Ozrenu, u poziciji ste da razmišljate da li ćete ih zateći kad im dođete – rekao je Radanović.

Predsjednik mjesne zajednice Tumare Ljubiša Mijatović rekao je za “Glas” da povratnici u ovom mjestu na Ozrenu nisu donedavno imali problema sa bezbjednošću, ali neriješen slučaj nestanka jedne gospođe koja je 1934. godište te napad na povratnicu koji se desio u srijedu ulio je strah u kosti.

– Precizne detalje ne znam, navodno je neko ušao u kuću i svezao ženu. U selu nas je oko 100, a radimo sve da stvorimo dobre uslove za život. Ova dva slučaja uznemirila su nas, posebno starije – rekao je Mijatović dodavši da apeluju da tamošnja policija i tužilaštvo riješe ove slučajeve.

Šta kaže policija?

Muškarac V. S. (53) iz Tumara prijavio je Policijskoj stanici Lukavac da je u kući u srijedu ujutru u ovom naselju pronašao suprugu R. S. u besvjesnom stanju sa vezanim rukama, a ljekari su utvrdili da nema tragova nasilja, rekli su juče iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

– Policija je nakon prijave izašla na lice mjesta i u kući zatekla ženu R. S. Medicinsko osoblje je spoljnim pregledom konstatovalo da nisu zapaženi vidljivi tragovi nasilja, te je radi daljih medicinskih pretraga žena upućena na UKC Tuzla – kazali su oni.