Ministar spoljenih poslova u Savjetu ministara BiH Elmedin Konaković izjavio je da je resorno ministarstvo samo prolijedilo depešu Graničnoj policiji, što je bila njihova obaveza kada su u pitanju pripadnici Vojske Srbije u Prijedoru.

On tvrdi da je sve urađeno u skladu s procedurama i nadležnostima.

– Ovdje ima nekoliko važnih činjenica. Mi smo dobili depešu i proslijedili je. Nemam ja nadležnost niti Ministarstvo da vršimo provjere. Granična policija zatim postupa dalje ako misle da su potrebne dodatne provjere, to mogu onda tražiti od OBA, ako imaju neku sumnju – tvrdi Konaković.

Smatra da nije bilo potrebe da se o tome obavještava Predsjedništvo BiH, što mu se spočitava.

– Znam da sam ovima u SDA kriv za sve i to je taj nastavak njihove prljave kampanje. Kada ne znaju šta će, Konaković je kriv za sve. Međutim, Komšić bi trebao znati, nakon toliko godina parazitiranja u Predsjedništvu, barem zakone ove zemlje. To me čudi. Nisam bio, naravno, dužan da obavijestim Predsjedništvo. Najavljeni su studenti, kadeti i vojni predstavnici, bez naoružanja, kako je i navedeno u depeši. Ostale provjere i procedure dalje su na Graničnoj policiji BiH. Zašto oni nisu obavijestili o svemu Ministarstvo bezbednosti BiH, ako je nešto sumnjivo – pita se Konaković.

Kaže da ovdje dolazimo do drugog problema, a to je Granična policija, koja je, prema njegovim riječima, jedna od najdevastiranijih policijskih agencija, za šta je “kriva prethodna vlast”.

– Njima nedostaje čak 800 policajaca. Ranije sam govorio o tome. Govorio sam i o tome da im zbog nedostatka kadra MUP RS pomaže u održavanju granice. I mi radimo da te stvari sada popravimo i ojačamo. I ponavljam, mi smo uradili sve prema proceduri – ističe Konaković, piše Avaz.