Savjetnik predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić istakao je da Sud BiH i Ustavni sud BiH ne poštuju Ustav BiH i naglasio da će suđenje koje počinje sutra biti suđenje i tim sudovima i Kristijanu Šmitu.

Prema Tadićevim riječima, da Sud BiH i Ustavni sud BiH poštuju Ustav BiH onda bi Sud pitao Ustavni sud da li je “Šmitov krivični zakon” saglasan Ustavu i Evropskoj konvenciji i dobio bi odgovor da nije.

Ustavni sud ima nadležnost u pitanjima koja mu uputi bilo koji sud u BiH, a odnosi se na to da li je zakon na čijoj valjanosti počiva njegova odluka, saglasan sa ovim Ustavom, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i njenim protokolima, ili sa zakonima BiH; ili u pogledu postojanja ili djelokruga nekog opšteg pravila međunarodnog javnog prava koje je od značaja za odluku tog suda – naveo je Tadić na društvenoj mreži “Iks”.

Istakao je da budući da ne poštuju Ustav, suđenje koje počinje sutra biće suđenje i tim sudovima i Kristijanu Šmitu.

Sud BiH zakazao je za sutra ročište na kojem bi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora “Službenog glasnika Republike Srpske” Miloš Lukić trebali da se izjasne o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, prenosi Srna.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Lukića za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita koga Srpska ne smatra visokim predstavnikom jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN.