Sve je spremno za još jedan Međunarodni viteški festival „Kastrum“, koji će biti održan od 7. do 9. juna na tvrđavi Kastel.

-Ove godine u junu, tvrđava Kastel u Banjoj Luci postaje epicentar srednjovjekovne magije. Pridružite nam se dok oživljavamo svijet vitezova, otkrivamo stare zanate i vještine i uživamo u igrama i zabavi za djecu i odrasle.  Ne propustite priliku da se družite sa savremenim vitezovima i da istražite čarobni svijet prošlosti – navedeno je u saopštenju organizatora.

Organizatori ističu i to kako će prvi dan festivala, petak 7. jun biti nezaboravan.

– Okupljanje je predviđeno u 19:00 časova ispred Hrama Hrista Spasitelja, gdje će se održati vjenčanje kralja Dragutina i Kataline Arpad. Nakon toga, idemo u svečani defile sa svim vitezovima, viteškim damama i borcima do viteškog sela na Kastelu. Spremite se za svečano otvaranje festivala u 20.30 časova na ljetnjoj sceni tvrđave Kastel, uz besplatan ulaz za sve posjetioce, jer vjerujemo da dijeljenjem se sve umnoži, a najljepše je kada dijelimo ljubav, mir, radost i istinu. Dođite da vidite šta se to krije u tvrđavi i ne propustite da podelimo isto uživanje u subotu i u nedelju – navode organizatori.

Poručuju i to kako su spremili bogat program i nešto posebno – odnosno nastup kultuno-umjetničkog društva, koje će izvesti tradicionalne srednjovjekovne plesove, dodajući čaroliju ovom događaju.

– Kao vrhunac večeri, koncert etno grupe „Iva“ će vas ostaviti bez daha. Uživajte u njihovim melodijama koje će ispuniti noć i dodati nezaboravan pečat prvom danu na festivalu Kastrum. Ne propustite ovo čarobno iskustvo – dodaju organizatori.

Tradicionalno, organizatori ovog događaja su su „Čuvari koplja Svetog Georgija“, koji su, baš kao prethodnih godina, najavili izuzetno interesantan i raznovrstan program, koji će da bude prilagođen svim posjetiocima – od najmlađih do onih malo starijih.

Grad je podržao Festival „Kastrum“ putem Kalendara turističkih manifestacija za ovu godinu.