U cilju poboljšanja odvijanja saobraćaja u centralnoj gradskoj zoni, u naredna dva mjeseca Grad Banja Luka provešće niz mjera i aktivnosti.

Kako ističu iz Odsjeka za nadzor infrastrukturnih projekata, prva aktivnost će započeti već sutra, 29. avgusta, na ukrštanju ulica Kninska – Bulevar cara Dušana, gdje je planirana izgradnja kružne raskrsnice.

-Izgradnja je planirana kombinacijom uklapajućih montažno-demontažnih elemenata sa postavljanjem betonskih ivičnjaka za formiranja radijusa prilaza i betonske galanterije za kretanje pješaka. Kružna raskrsnica će imati dvije saobraćajne trake unutar kružnog kolovoza i po dvije saobraćajne trake na svakom od prilaza. Planirano je da se ovi radovi završe u roku od 15 radnih dana. Navedeni radovi predstavljaju početak implementacije mjera na uspostavljanju jednosmjernog režima odvijanja saobraćaja u centru grada – navedeno je iz ovog Odsjeka.

Dodaju kako naredna aktivnost, koja bi trebala započeti u septembru i za koju je procedura javne nabavke u završnoj fazi, je formiranje kružnog odvijanja saobraćaja kod „Ekvatora“.

-Naime, predviđeno je da se formira kružno odvijanje saobraćaja oko zelene površine na lokaciji gdje se trenutno nalazi „Krajiška kuća“. Saobraćaj bi se kružno odvijao ulicama Zdravka Čelara, Teodora Kolokotronisa, Tržnička i Kralja Petra I Karađorđevića – poručuju iz ovog Odsjeka.

Napominju kako će, uporedo sa ovim radovima,  započeti i radovi na formiranju jednosmjernog saobraćaja u glavnoj saobraćajnici, na način da će se saobraćaj u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića odvijati od zgrade Vlade Republike Srpske ka Ekvatoru, a duž ulica Kninska-Vidovdanska-Prvog krajiškog korpusa će se odvijati u suprotnom smjeru, uz obilježavanje biciklističkih traka na kolovozu i tzv. žutih traka za vozila javnog prevoza.

-Takođe, u navedenom periodu izvodiće se radovi na spajanju ulica Kralja Petra I Karađorđevića i Vidovdanske (kod „Hotela Bosna“), na način da će se postojeća ulica ispred hotela proširiti čime će se pored spoja, omogućiti i dvosmjeran saobraćaj ispred hotela – dodaju iz Odsjeka za nadzor infrastrukturnih projekata.