Festival uličnih zabavljača „Trotoart“ svoja vrata za sve posjetioce otvoriće sutra, 7. juna u Parku „Petar Kočić“, a svečano otvaranje planirano je za 19.00 časova, te su svi sugrađani pozvnani da se pridruže još jednom spektaklu na ulicama našeg grada.

Oko 350 umjetnika na ulicama Banjaluke biće raspoređeni u čak 36 grupa i individulanih izvođača.

Naime, u domaćem programu očekuje nas 220 učesnika, u dječijem 115, dok će biti ukupno 17 učesnika u međunarodnom programu.

Kada je riječ o međunarodnom programu ovogodišnjeg festivala, nastupiće „Haos animatori“, koji su već poznati domaćoj publici, a njihov nastup predviđen je u okviru programa otvaranja.

Takođe, u programu otvaranja će nastupiti grupa “Elementz Art” sa tačkom “Sway Poles” – atrakcija “plešući cjetovi” i koreografija koju izvodi dvoje umjetnika na velikim pokretnim cvjetovima visine preko šest metara.

Ova grupa dolazi iz Milana i nastupiće u okviru otvaranja u Parku „Petar Kočić“, te na istom mjestu će nastupiti i u subotu sa početkom u 19.00 časova.

Festival uličnih zabavljača „Trotoart“ će ove godine učiniti nesvakidašnjim i dvije međunarodne grupe i to – Latin Duo” iz Argentine i Perua i Clap Clap Circo” iz Urugvaja i Argentine.

Oni će nastupati tokom sva tri festivalska dana, a njihov ulični šou ćete pronaći u programu festivala pod nazivom “Borska” i “Koncert koji je postao nekoncert”.

Petak i subota, 7. i 8. jun, Gospodsku ulicu će zauzeti žive statue.

Grupa “Teatrosk” iz Skolja će se predstaviti sa pet aktova, a ono što je posebno važno, jeste da će im se pridužiti i šest Banjalučana koji su proteklih dana pohađali radionicu pantomime i uličnog teatra.

Radionica je bila dio programa ovogodišnjeg “Trotoarta”, a Banjaluka je sa ovim dobila svoje prve, domaće, žive statue.

Pored svih njih, u tri festivalska dana nastaće i jedno umjetničko djelo u oblasti ulične umjetnsoti.

Naime, Lena Ugren, umjetnica koja živi i radi u Čikagu,a porijeklom je iz Banjaluke, oslikaće mural na zidu kod nekadašnje “Bašte sljezove boje” u Ulici kralja Alfonsa XIII.

Ova aktivnost se realizuje uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Festival uličnih zabavljača „Trotoart“ biće održan u Banjoj Luci u periodu od 7. do 9. juna duž šetališne zone u užem centru grada, a kompletan program pogledajte ovdje.

Organizatori festivala su Grad Banjaluka i Gradski tamburaški orkestar.