Tužilaštvo BiH dostavilo je Sudu dorađenu optužnicu protiv predsjednik Republike Srpske Milorada Dodik i v.d. direktora “Službenog glasnika RS” Miloša Lukića, potvrđeno je za Avaz.

Optužnica je podignuta zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika kojeg Republika Srpska ne priznaje.

Podsjećamo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika po članu 203 a stav 1. Taj član Krivičnog zakona BiH, upravo je nametnuo Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, i te njegove izmjene nisu objavljenje u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

“Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu ili opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi odnosno na drugi način omete primjenu, provođenje ili izvršenje takve odluke, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, glasi navedeni član zakona.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je ranije da se apsolutno ne osjeća krivim za optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega i istakao da je ta optužnica nezakonita i neutemeljena na Ustavu.