Sud BiH i predsjednik Suda BiH odlučno odbacuju postojanje navodnog plana pravosudnog progona predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

Iz Odjeljenja za informisanje javnosti i saradnju sa zajednicom Suda BiH navode da njihova institucija i predsjednik Suda BiH odlučno odbacuju postojanje navodnog plana pravosudnog progona.

– Ambasada SAD BiH, kao ni ambasador Majkl Marfi, nikada nisu kontaktirali predsjednika Suda za ovaj, niti za bilo koji drugi predmet – navedeno je iz Suda BiH.  Sud BiH nema nikakvu ulogu u podizanju optužnice protiv osumnjičenih Milorada Dodika i Miloša Lukića. Tužilaštvo BiH je u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH formiralo predmet i podiglo optužnicu o kojoj je Sud u skladu sa navedenim Zakonom dužan odlučiti – istakli su u svom odgovoru.

Takođe, naglašavaju da Sud BiH postupa isključivo u skladu sa važećim zakonskim propisima u okviru svojih nadležnosti, prenosi RTRS.

– Dodjela predmeta u rad sudijama se vrši u skladu sa propisanim procedurama, a u procesu dodjele predmeta predsjednik Suda ne odlučuje i nema nikakvu ulogu. Zbog zaštite integriteta procesa donošenja odluke u ovom predmetu nismo u mogućnosti dalje komentarisati tvrdnje iz navodnog anonimnog pisma, za koje smo sigurni da nije napisano od sudija Suda BiH – istakli su.