S početkom nove akademske godine potražnja za stanovima radi iznajmljivanja postaje veća, pa je tako i ove godine, potvrdili su sagovornici “Nezavisnih novina“.

Za razliku od lani, cijene najmova su više, pa tako studenti, na mjesečnom nivou, za iznajmljivanje stana treba da izdvoje najmanje 400 KM, plus režije.

Da je došlo do povećanja potražnje za iznajmljivanjem stanova potvrdili su za “Nezavisne novine” i u agenciji “Kondo” iz Banjaluke.

“Došlo je do povećanja potražnje, pogotovo krajem avgusta i početkom septembra. Dolaze studenti, a stanova nema mnogo u ponudi. Možemo reći da je deficit stanova za najam”, rekli su u “Kondu”.

Kako ističu, studenti se najčešće odlučuju za jednosobne stanove koji imaju između 40 i 50 kvadrata, odnosno koji imaju odvojenu spavaću sobu.

“Tu najčešće boravi po dvoje, a sada ispod 450 ili 500 KM ne možete naći ništa da je kako treba”, naveli su.

Prema njihovim riječima, cijene najma su više nego prethodne godine, međutim, njihov rast nije trenutni, one su rasle još početkom godine.

Rast potražnje, kao i cijena, potvrđuje i Dragan Milanović, direktor agencije “Remax” iz Banjaluke.

“Studenti traže da su blizu univerziteta, fakulteta, blizu javnog prevoza i da stanovi nisu skupi. Potražnja je standardno, kao i svake godine, malo povećana. Cijene najmova su malo rasle. Cijena kvadrata u kupovini je povećana, a obično najam to prati. Kad je investicija veća, ljudi očekuju i veći povrat”, rekao je Milanović.

Kako navodi, za manji stan koji je pristojno namješten potrebno je izdvojiti oko 400 KM. Jeftiniji smještaj se može naći u perifernim naseljima, dok je u centru grada teško naći stan za manje od 400 KM mjesečno.

On ističe da studenti radije uzimaju veći stan, pa troškove dijele sa cimerima, dodajući da na izbor stana ne utiče samo kirija, već i drugi režijski troškovi.

S početkom septembra, za stanovima za iznajmljivanje došlo je do povećanja potražnje i u Istočnom Sarajevu, što su potvrdili u “Nek nekretninama”.

“Ono što studentima treba je nekih 300 KM, ako je stan lošije opremljen i ako je sa jednom spavaćom sobom. Malo bolje opremljen stan je oko 350 ili 400 KM”, rekli su u ovoj agenciji.

Mjesto za stanovanje duže od mjesec dana tražila je Sara J. iz Gradiške, koja ističe da ni ranijih godina nije bilo lako pronaći adekvatan stan.

“Jako teško je pronaći stan za stanovanje čija je cijena prihvatljiva jer su cijene skočile abnormalno. Stan trenutno plaćam oko 350 KM, a troškove iznajmljivanja, kao i troškove režija, dijelim sa cimerkom. Mnogi studenti se odlučuju za takav život jer je mnogo jeftinije kada se troškovi dijele sa nekim”, rekla je ona.

Glavni razlog zbog čega je prednost dala stanu, a ne studentskom domu, bez obzira na višu cijenu, jesu privatnost i komocija.