Obolijevanje od stomačnih virusa je uobičajeno za ljetni period, pa tako ovaj virus nije zaobišao ni ovu godinu, potvrdili su ovo iz JZU Dom zdravlja Banjaluka.

Ove godine se toplo vrijeme, koje prate neuobičajeno visoke temperature, kako kažu, znatno produžilo, što potencijalno može biti uzrok učestalijih infekcija crijevnog trakta i u ovom dobu godine.

“U ambulante porodične medicine u JZU Dom zdravlja Banjaluka se javlja veći broj pacijenata oboljelih od stomačnih viroza”, kazala je Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine.

Dodaje da su oboljeli pacijenti svih starosnih dobi, a najosjetljiviji su djeca i starije osobe. 

“Bolest se manifestuje mučninom, povraćanjem, tečnim stolicama, grčevima u stomaku, povišenom temperaturom, osjećajem malaksalosti i iscrpljenosti”, pojasnila je ona. Najčešći uzročnici ovih infekcija su, kako kaže, enterovirusi i rota virusi, ali uzročnici mogu biti i bakterije.

“Bolesnici mogu imati blage, ali i teške simptome, kada obavezno treba da se jave na ljekarski pregled”, istakla je Stanetićeva.

Najvažnija terapijska mjera u liječenju oboljelih od stomačnih viroza je, kako navodi, nadoknada tečnosti i elektrolita.

“Pacijentima se savjetuje dijeta, a ishrana se treba bazirati na konzumiranju bistrih supa, kuvane riže i mrkve, dvopeka i uzimanju većih količina čajeva”, pojasnila je ona.

Dodala je da će u slučajevima težih dehidracija zbog gubitka tečnosti i elektrolita terapiju za nadoknadu propisati ljekar, kao i drugu terapiju ako je pacijentu potrebna.

“Higijena ruku je najvažnija mjera u prevenciji obolijevanja od ove bolesti, jer se uzročnici bolesti najčešće prenose putem ruku”, objasnila je Stanetićeva.

Građanima se takođe savjetuje da obrate pažnju na način čuvanja svih, a naročito lako kvarljivih namirnica, mliječnih proizvoda, jaja, sladoleda i drugih.