Generali sekretar NATO-a Јens Stoltenberg doputovaće danas u BiH. Sa članovima Predsjedništva BiH imaće radnu večeru, saopšteno je iz NATO-a.

Stoltenberg će se sutra sastati sa Kristijanom Šmitom, a zatim sa predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Borjanom Krišto.

Tokom posjete BiH u okviru turneje po zapadnom Balkanu, Stoltenberg će posjetiti sjedište NATO-a u Sarajevu i sastati se sa vojnim liderima i predstavnicima međunarodne zajednice.

Nakon toga, Stoltenberg putuje u Prištinu, gdje će razgovarati sa predsjednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija, Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, a potom će obići bazu Kfora i razgovarati sa komandantom Ozkanom Ulutašom.

U utorak je planirana posjeta Beogradu i, kako je navedeno u saopštenju NATO-a, sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Stoltenberg u utorak popodne putuje u Sjevernu Makedoniju, gdje će razgovarati sa predsjednikom i premijerom te zemlje, Stevom Pendarovskim i Dimitrom Kovačevskim, kao i predsjednikom Skupštine Talatom DŽaferijem.