U Republici Srpskoj su potvrđena četiri slučaja velikog kašlja, a broj oboljelih je sigurno veći jer nisu svi pacijenti sa simptomima testirani na ovaj virus, izjavila je danas pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo Srpske Jela Aćimović.

Aćimovićeva je rekla novinarima u Banjaluci da ljekari u nekim slučajevima sumnjaju na ovu bolest, ali da, zbog blaže kliničke slike, pacijenti dobiju samo terapiju i upućuju se na kućno liječenje.

Ona je pozvala roditelje i zdravstvene radnike da provjere vakcinalni status djeteta i da, ukoliko su propustili neku od doza, što prije to nadoknade, prenosi Srpskainfo.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske su, od pojave prvih slučajeva obolijevanja u susjednim zemljama, poslali preporuke za postupanje svim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj.

Za primarnu prevenciju postoje efikasne kombinovane vakcine, petovalentna i četverovalentna, koje sadrže komponentu protiv pertusisa /DTaP-IPV-HiB i DTaP-IPV/ i koje se djeci daju u okviru obaveznog kalendara imunizacije u Srpskoj.

Pertusis ili veliki kašalj predstavlja veoma zaraznu bolest od koje najčešće obolijevaju mala djeca. Bolest uzrokuje bakterija koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksine, zbog čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice.

Veliki kašalj se prenosi kapljičnim putem, trajanje inkubacije je devet do deset dana /raspon od šest do 21 dan/, a osoba je najzaraznija na početku bolesti.