U Osnovnom sudu Banjaluka za danas je najavljen nastavak suđenja po tužbi porodice tragično nastradalog Gorana Vidovića iz Banjaluke protiv firme Integra inženjering.

Goran Vidović, inače borac 1. kategorije Vojske RS, u julu 2020. godine pao je sa krova tokom radova na hotelu Integra i poginuo.

Porodica, odnosno supruga Jovana sa dvoje maloljetne djece, traži naknadu štete zbog izgubljenog izdržavanja usljed smrti Gorana Vidovića.

Iza pokojnog Gorana ostala su dva maloljetna djeteta, Mihajlo i Matej.

– Goran Vidović, suprug i otac tužilaca, u porodici je bio jedini zaposleni i izdržavao je suprugu i maloljetnu djecu, te su svi prihodi u ovo domaćinstvo dolazili od strane navedenog. Njegovom smrću život tužilaca doveden je u pitanje, jer su isti izgubili novčana sredstva za život, a koje je obezbjeđivao Goran Vidović. Djeca pokojnog Gorana Vidovića odlični su učenici, predsjednici odjeljenskih zajednica u svojim razredima, imaju vannastavne aktivnosti i omiljeni su u društvu. Smrt oca ih je teško emotivno pogodila, jer je pokojni Goran bio divan, brižan i pažljiv otac koji je svojoj djeci želio da pruži dobro obrazovanje i školovanje kako u životu ne bi morali da rade ono što je on radio i patili se- navodi se u tužbi.Dodaje se da firma Integra nikada unazad 17 godina, koliko je Goran radio kod njih, nije zaključila ugovor o radu na neodređeno vrijeme, “već su stalno sačinjavali ugovore na određeno ili su raskidali ugovore na neodređeno”, a sve kako se ističe, “u cilju da pokojni Goran ne bi mogao da digne kredit i obezbijedi sebi i svojoj porodici stan”.

Nakon pogibije Gorana, njegova supruga Jovana je oboljela i dobila povišen krvni pritisak, te je na stalnoj terapiji bez vidljivog ili očekivanog poboljšanja.

Bruka i sramota

Milenko Strika, saborac iz 16. Krajiške motorizovane brigade kaže da je Goran Vidović bio borac 1. kategorije i pripadnik Jedinice za posebne namjene u sastavu legendarne brigade.

– Nakon što smo saznali da nije došlo do vansudske nagodbe između dvije strane, porodica našeg saborca ima apsolutnu podršku u ovom sudskom procesu kako bi riješila svoje stambeno pitanje- kaže Strika.

Dodaje kako su Vidovići živjeli kao podstanari, te da su nakon Goranove smrti morali izaći iz kuće.

– Ova porodica sa dva maloljetna dječaka i njihova majka naslijedili su porodičnu penziju od 300 KM što im nije dovoljno da pokriju troškove stanarine, a kamoli ostale osnovne potrebe poput školovanje djece i prehrane. Obraćali su se svim institucijama za pomoć, te kako su naveli ukoliko ta pomoć institucija RS izostane, biće prisiljeni trajno napustiti Republiku Srpsku za koju se njihov otac borio nepunih pet godina- podsjetio je bivši saborac tragičnog nastradalog Gorana.

Dodaje kako nažalost i na sramotu bivšeg resornog ministra Duška Milunovića, ali i predsjednika RS Milorada Dodika koji su bili obaviješteni o svemu, nije bilo nikakvog pozitivnog odgovora, nakon čega je porodica Vidović napustila Banjaluku i Republiku Srpsku.

– Sve te okolnosti su duboko potresle nas saborce pokojnog Gorana nakon saznanja da su odselili iz RS, a posebno nakon saznanja da se vodi sudski proces u koji smo se odmah uključili s ciljem praćenja samog procesa da li će obe strane biti ravnopravne u postupku kako zakon nalaže, te da li će biti uplitanja politike. Nažalost, svjesni u kakvoj državi živimo, a naše slutnje su se obistinile i ovaj postupak je maksimalno razvučen i ne možemo isključiti pomisao da postoji i pritisak na predmetnog sudiju kad uzmemo u obzir da su poslodavci bliski ljudima iz vlasti- istakao je ogorčeni Strika.

Sve okolnosti su kako dodaje Strika, borce čvrsto stavili na stranu pravde, odnosno zaštite porodice ratnog duga, a prije svega dvojice maloljetnih dječaka, dobrih đaka i vrhunskih sportista.

– Sve to su ostvarili zahvaljujući njihovom ocu koji je vodio brigu o njima da budu prije svega časni ljudi kao i njihov otac. Ali u toku procesa saznali smo da će ovo biti klasičan montiran sudski proces što nas je dodatno razbjesnilo, jer smo došli do saznanja da je pomenuta ekipa tražila reviziju uviđaja što su i proveli, te pripremili jednog ili više lažnih svjedoka koji ima zadatak na sudu svjedočiti da je bio slučajni prolaznik, te da je bio očevidac i da je navodno video/la da je naš saborac skočio sa krova, te izvršio samoubisto što bi skinulo odgovornost poslodavca, ukoliko bi sud prihvatio lažno svjedočenje- kaže Strika.