Predsjednik Skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić rekao je da uvođenje američkih sankcija za četvoro zvaničnika tog entiteta predstavlja „malu ličnu pakost“ koja ni na koji način ne može da nanese štetu Republici Srpskoj. Podizanje optužnice protiv Milorada Dodika vidi kao pokušaj da se visoki predstavnik Kristijan Šmit nametne kroz odluke sudova i tužilaštva.

Stevandić je za N1 rekao da američke sankcije u praksi znače da četvoro zvaničnika RS neće moći da koristi banke koje imaju ugovore s američkim bankama, niti mogu da lete aviokompanijama iza kojih stoji američki kapital. Pošto imovinu u SAD nemaju, ovaj potez naziva malom ličnom pakošću.

„Sankcionisani su za nešto što ne mogu da nam dokažu. Mi se borimo za Dejton i poštovanje prava Republike Srpske. Ali to što smo u pravu to nam ne pomaže. Mi smatramo da je Republika Srpska vječna i s ovim smo podigli svijest ljudi u Repubici Sršđskoj, da svi koji dođu nakon nas ili budu sa nama, boriće se za budućnost Republike Srpske i neće podleći pritiscima“, kazao je Stevandić.

Ističe da je stav Zapada prema Republici Srpskoj posljedica rata u Ukrajini i toga što se Republika Srpska nije pridružila, kako je rekao, antiruskoj histeriji i uvela sankcije Rusiji.

„Pokazali smo izbalansiran stav, nismo vodili prorusku politiku“, rekao se gost Dana uživo i dodao da bi Republika Srpska već priznala Krim da je vodila prorusku politiku.

Stevandić ponavlja više puta iznjet stav da visoki predstavnik međunarodne zajednice Kristijan Šmit nije legalno izabran pošto izbor nije potvrdio Savjet bezbednosti UN, pa samim tim ni nejgove odluke nisu legalne.

„Preko targetiranja i slamanja rukovodstva Republike Srpske pokušavaju neke svoje ciljeve da realizuju, ali sve ćemo to prevazići i pobjediti“, poručio je Stevandić.

Govoreći o podizanju optužnice protiv Milorada Dodika, on kaže da će se Dodik odazvati iako ne priznaje legalitet tog suda. Dodiku je cilj, dodaje sagovornik N1, da dokaže da ga je optužila vanustavna institucija i da je optužnica zasnovana na „nelegalnim aktima visokog prestavnika“.

On optužnicu protiv Dodika vidi kao potez u bezizlaznoj situaciji, jer je za sporne zakone u RS glasala i opozicija.

„Visokog predstavnika pokušavaju da namentu kroz odluke sudova i tužilaštva. Jer oni koji priznaju njegove odluke će voditi procese, ali ti procesi se ne mogu održati, oni će pasti“, siguran je predsednik Skupštine RS.

Kaže da Republika Srpska i njeno rukovodstvo imaju punu podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koja je, kako je istakao, demonstrirana i 4. avgusta u Prijedoru na obilježavanju godišnjice Oluje.

„Ja sam siguran u saborni i patriotski karatakter Vučića. Njegova podrška nama i Republici Srpskoj je nepodjeljena, ona nema ništa lično s nama“, kaže Stevandić.

Prema njegovoj ocjeni, predsjednik Vučić poštuje legalitet i odluke Savjeta bezbednosti, zbog čega i nije službeno priznao Šmita.

„Ključna stvar za opstanak Republike Srpske je da pokuša da se posvađa njeno rukovodstvo i rukovodstvo Srbije“, zaključio je Stevandić.