Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić razgovarao je danas u Rimu sa italijanskim advokatom Anđelom Tartaljom o zdravstvenim i ekološkim posljedicama bombardovanja Republike Srpske osiromašenim uranijumom od strane NATO alijanse.

Na sastanku se takođe razgovaralo i o pokretanju postupka na evropskim sudovima protiv Kristijana Šmita, zbog lažnog predstavljanja.
Predsjednik Stevandić uputio je svoju zahvalnost advokatu Tartalji, koji je pokazao visok stepen razumijevanja za probleme koje stvara korištenje osiromašenog uranijuma. On ističe njegovu značajnu ulogu u promjeni međunarodnog prava u Italiji, i dodaje da se on smatra jednim od najmoćnijih i najpoznatijih pravnika u Italiji, koji je dobio najviše presuda koje su omogućile pravedno rješenje brojnih slučajeva u korist vojnika koji su oboljeli od posljedica izlaganja osiromašenom uranijumu.


“Tražićemo moduse po kojima Republika Srpska i Srbija, u saradnji sa advokatskom kancelarijom Aleksić, mogu pokrenuti postupke postupke za nadoknadu štete za ugrožavanje života i zdravlja njenih stanovnika kao posljedica izloženosti dejstvu osiromašenog uranijuma” rekao je Stevandić.
On dodaje da je druga važna tema sastanka bila pokretanje sudskog postupka protiv Kristijana Šmita.
“Kristijan Šmit se lažno predstavlja i provodi torturu u Bosni i Hercegovini odnoseći se sultanski prema njoj, što je van evropskih, civilizacijskih i ljudskih standarda. Šmit krši relevantne rezolucije Ujedinjenih Nacija , jer on ne posjeduje relevantnu rezoluciju vezanu za njegovo imenovanje” rekao je Stevandić nakon sastanka.


Advokat Tartalja rekao je da je današnji susret bio izuzetno konstruktivan i izrazio je svoju predanost zaštiti srpskog naroda u Republici Srpskoj, te je naglasio važnost ostvarivanja humanih i civilizacijskih vrijednosti unutar Srpske. On je istakao spremnost da doprinese očuvanju demokratije u Republici Srpskoj i u Bosni i Hercegovini.

https://youtu.be/cfmItwnU6B0


Predsjednik Stevandić najavio je nastavak saradnje sa advokatskom kancelarijom Tartalja i dodao da će se na narednom sastanku u Banjaluci formirati pravni timovi koji će se baviti temama današnjeg razgovora.