Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je danas u Budimpešti da je strateški interes zemalja zapadnog Balkana članstvo u EU, ali da zbog nedostatka jasnog i ujednačenog pristupa, proces pridruživanja zemalja značajno kasni.

Stevandić je dodao da se čini da je zapadni Balkan često bio žrtva unutrašnjih problema sa kojima se suočavala Unija u ostvarivanju zajedničkih politika, posebno imigracione.

“Nije nikakva novost da se region zapadnog Balkana, odnosno jugoistoka Evrope, suočava sa mnogim izazovima, a jedan od najozbiljnijih problema koji je, nažalost, ponovo došao u centar pažnje i koji prijeti da ugrozi dostignuti stepen stabilnosti jeste povećan rizik od terorizma, naročito nakon posljednje eskalacije sukoba na Bliskom istoku”, rekao je Stevandić u obraćanju na 11. Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope.

On je dodao da se i prije posljednje eskalacije, Balkan suočavao sa izazovima koje sa sobom nose ilegalne migracije iz Azije i Afrike, prvenstveno zbog opasnosti od dolaska ekstremista, ne samo u region već i u samu EU.

“Takođe, svjedoci smo i da bezbjednosne agencije pojedinih zemalja članica EU ukazuju na prisustvo nekoliko ekstremističkih grupa u BiH. Pored toga, s obje strane Atlantika pominju se izvještaji koji ukazuju na to da određene terorističke grupe i dalje planiraju moguće napade u BiH. Ovakve, prije svega, zabrinjavajuće informacije jasno ukazuju na ozbiljnost situacije i naglašavaju potrebu za većim zajedničkim angažmanom u suočavanju s ovim izazovima”, rekao je Stevandić.

On je ukazao da je sam proces proširenja Unije često obilježen nedostatkom ujednačenog pristupa, što kroz jačanje evroskepticizma može otežati ostvarivanje dugoročnih ciljeva poput regionalnog mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja.

“Zemlje Zapadnog Balkana suočavaju se s različitim standardima u procesu pristupanja EU, u odnosu na neke ranije, ali i neke sadašnje kandidate. Mišljenja smo da bi fokus EU prije svega trebalo da bude usmjeren ka održivom, stabilnom i ubrzanom razvoju regiona, a ne na političkom uslovljavanju”, istakao je Stevandić.

On je dodao da eliminisanje dvostrukih standarda postaje ključno da bi pristupanje bilo zasnovano na objektivnim činjenicama, čime bi se osigurala dugoročna stabilnost.

“Prilagođavanje političkog sistema određene države s ciljem ispunjavanja kriterijuma Unije ne bi trebalo da ugrožava njen ustavni poredak i osnovne vrijednosti, niti temeljne pravne norme njenog postojanja i funkcionisanja. Bosna i Hercegovina, kao složena država sa tri konstitutivna naroda i dva državotvorna entiteta, može postati članica Unije samo kao takva, uz određeno prilagođavanje svog političkog sistema evropskom pravnom nasljeđu”, naglasio je Stevandić.

On je napomenuo da Narodna skupština Republike Srpske već godinama prilagođava i harmonizuje svoje zakone sa pravnim nasljeđem EU.

“Dosadašnji pristup Brisela politici integracija nije se pokazao realnim, s jedne strane, zbog nemogućnosti da zemlje Balkana u kratkom vremenskom roku realizuju sve zahtijevane reforme, a s druge strane, zbog kriterijuma pridruživanja, koji su po našem mišljenju često izlazili iz okvira pravnog nasljeđa EU”, naveo je Stevandić.

On je dodao da geopolitički interesi, koji su prolazni i neujednačeni, ne bi smjeli ugrožavati osnovne vrijednosti EU.

“EU, kao unija naroda i država, trebalo bi da vodi računa o svojoj raznolikosti, ali istovremeno trebalo bi da poštuje i kulturno nasljeđe i vrijednosti zemalja kandidata. Proces pristupanja ne smije ugrožavati identitet zemalja zapadnog Balkana već, naprotiv, treba pokazati spremnost Unije da uvažava specifičnosti svake zemlje, jačajući tako veze kroz poštovanje kulturne baštine i tradicije koja se razvijala vijekovima”, rekao je Stevandić.

On je istakao da ne može primjena jednih vrijednosti ugrožavati druge, poput nacionalnih, tradicionalnih i porodičnih vrijednosti, odnosno da ove vrijednosti ne bi smjele biti žrtvovane u ime novih.

“Postojanost evropskih integracija kroz uporedno regionalno povezivanje i naročito osjetno poboljšanje životnog standarda građana te poštovanje specifičnosti zemalja predstavljaju dobre osnove za novi zamah u evropskim integracijama i smanjenju evroskepticizma u regionu u narednom periodu”, zaključio je Stevandić.

Konferenciji prisustvuju i premijer Mađarske Viktor Orban, predsjednik Parlamenta Mađarske Laslo Kever, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara, predsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, predsjednik Narodne skupštine Sjeverne Makedonije Talat DŽaferi, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović, predsjednik Donjeg doma Parlamenta Italije Lorenco Fontana, evropski komesar za proširenje Oliver Vahrelji, te brojne zvanice i gosti.