Dok je Republike Srpske i dok ima prava na svoje institucije, identitet i imovinu, njegovaće sjećanje i odavati pijetet onim koji su ginuli za njenu odbranu, kao i onim koji su nevino ubijeni, mučeni i masakrirani, poručio je danas na Ozrenu predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Stevandić je ukazao na ratne zločine nad Srbima na Ozrenu počinjena od tri muslimanska korpusa i odreda “El mudžahid”, te istakao da se Srbi ni sada neće odreći sebe već će se i dalje boriti za svoja prava.

“Nismo se prestali boriti za suverenitet Republike Srpske i za prava živih, ali se nismo prestali boriti za prava mrtvih, koji se pokušavaju učiniti neravnopravnim”, izjavio je Stevandić novinarima kod manastira Svetog Nikole na Ozrenu u opštini Petrovo, gdje je danas obilježen Dan nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Stevandić je poručio da se sjećanje na srpska stradanja neće izbrisati.

“Srpske suze pokušavaju izbrisati, zabraniti, pijetet se pokušava slomiti da postoji pijetet samo prema jednom narodu, ali dok je nas koji znamo i koji sjećamo i koji smo sahranjivali svoje najmilije i porodica poginulih zarobljenih svih organizacija iz Odbrambeno-otadžbinskog rata zajedno ćemo pokazati da smo nepremostiva prepreka za tu vrstu zaborava i da se nećemo odreći nijednog prava koje budućnost čuva i pijetet za one koje su poginuli”, izjavio je Stevandić.

On ističe da tu prevashodno misli na pravo Repiblike Srpske na zemlju i imovinu, jer u toj zemlji je i oko 33.000 Srba koji su dali svoj glavu za odbranu Srpsku, ali u toj zemlju je njih još oko 1.640, od kojih je oko 600 boraca i nešto preko 1000 civila.

“NJihova sudbina, takođe, nema tu vrstu osvijetljenosti u javnosti, ni u Evropi, ni u svijetu, a pogotovo ne u Federaciji BiH kao da to nisu jednake ili veće žrtve od onih na nekoj drugoj strani”, izjavio je Stevandić.

Kod Manastira Svetog Nikole na Ozrenu iguman Gavrilo služio parastos poginulim i ubijenim borcima i civilima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a potom su položeni vijenci i ruže kod spomen-krsta i spomen Spomen-kipa najmlađeg borca Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića.

Republika Srpska, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, traga za još 1.646 nestalih lica, od kojih je 1.011 civila, među kojima 312 žena i djece.

Traga se za još 623 nestala pripadnika Vojske Republike Srpske i 12 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tokom rata ubijeno je 26.048 boraca i 8.994 civila.