Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić sastao se danas u Banjaluci sa predstavnicima Platforme za brzi odgovor na medijske slobode (MFRR), sa kojima je razgovarao o medijskim slobodama u Republici Srpskoj kao i o ulozi javnih institucija u stvaranju sigurnog okruženja za rad medija i civilnog društva. Sastanku je prisustvovao i predsjednik kluba SNSD Igor Žunić.

Predsjednik Stevandić upoznao je predstavnike Platforme sa aktivnostima koje je Narodna skupština Republike Srpske poduzela kako bi se osigirale medijske slobode i tom prilikom naglasio da su rad i zaštita novinara od velikog značaja za slobodno i demokratsko društvo kakvo je Republika Srpska.

On je naglasio da vlasti Republike Srpske nikad nisu ograničavale pristup informacijama, kako novinarima tako i njenim građanima, te je pozvao predstavnike Platforme na dalju saradnju kako bi se u budućnosti dodatno unaprijedili uslovi za rad novinara u Republici Srpskoj.

On je dodao da Narodna skupština Republike Srpske ostaje posvećena zaštiti medijskih sloboda te da će nastaviti raditi na poboljšanju i izmjenama zakona ukoliko se za tako nešto stvori potreba.

Predstavnici Platforme izrazili su zahvalnost predsjedniku Stevandiću na njegovoj otvorenosti i spremnosti za dijalog, te na njegovoj želji za unapređenje medijskog prostora i zaštiti novinara. Obje strane su se složile da je medijska sloboda ključ razvoja demokratskog društva, te da će nastavtiti zajedničku saradnju. Na sastanku je donesen zajednički zaključak da se zakon kojim se kriminalizuje kleveta prati u periodu od godinu dana, te da se nakon toga uradi zajednička analiza.