Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je poziv predsjednika Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđa Radanovića da Srbi sutra dođu na liniju razgraničenja sa FBiH u svojim lokalnim zajednicama i obustave saobraćaj na 30 minuta, najblaža moguća reakcija iz Srpske na zabranu skupa podrške ispred Suda i Tužilaštva BiH.

Komentrišući odluku MUP-a Sarajevskog kantona da zabrani za sutra najavljeni protest podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiki i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Milošu Lukiću, Stevandić je rekao da bi se taj MUP trebao podsjetiti da je dozvolio da se vrši pritisak na OHR i protestvuje protiv Kristijana Šmita “kada nisu bili zadovoljni njegovim ustupcima Hrvatima”.

Treba podsjetiti da i na to da su pustili i da se naprečac organizuju mitinzi pred OHR-om kao što su pustili i mnoge druge mitinge koji su imali veze sa Palestinom, za islamske države, pa i za Ukrajinu – rekao je Stevandić.

On je naglasio da jedino Srbi nemaju pravo na mirne proteste u zemlji u kojoj su konstitutivni narod i nosioci suvereniteta i vlasti.

To govori o sarajevskom konstruktu BiH i da je takva BiH neodrživa. To, nažalost, daje alibi sa jedne strane raznim ekstremistima koji smatraju da je ugrožavati Srbe normalno i da je iznositi prijetnje ili odstrijeliti svakog Srbina dozvoljeno, ali sa druge strane i nama daju informaciju da moramo da tražimo alternativu u odnosu na tako organizovanu državu. Sa tom alternativom sam siguran da neće biti zadovoljni, ali će oni biti krivi za to – poručio je Stevandić.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović izjavio je danas da Srbi, uprkos zabrani, neće odustati od mirnog okupljanja u znak podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću protiv kojih je podignuta optužnica, te pozvao Srbe da sutra dođu na linije razgraničenja sa FBiH u svojim opštinama i gradovima i obustave saobraćaj na 30 minuta.

Iz MUP-a Sarajevskog kantona saopšteno je da je policija zabranila za sutra najavljeni protest, u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, ispred Suda i Tužilaštva BiH “zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga”.