Predsjednik Republike Srpske je ustavna kategorija i ima demokratski izborni kapacitet, izjavio je predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić u emisiji Specijal RTRS.

Stevandić je napomenuo da s druge strane “imamo neizabranog i nelegitimnog visokog predstavnika koji pokušava da nađe pravni okvir da smijeni ili onesposobi legalno i regularno izabranog predsjednika Republike Srpske”.

Stevandić je istakao da je da je “u ovoj zemlji apsurda sve moguće ukoliko iza vas stoji neka vrsta sile”.

– Imamo jednu veliku silu koja je oličenje nekoliko zemalja koje sebe nazivaju međunarodnom zajednicom. Ovdje se radi o tome da su oni iskopali jednu veliku rupu u koju su namjeravali da upadne Milorad Dodik. Sad je jasno da će u tu rupu upasti Kristijan Šmit i da će za sobom povući sve one koji su pokušavali da legalizuju njegov nelegitimitet i da će, nažalost u tu rupu, povući i Ustavni sud. Republika Srpska će reći “Ko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada” – poručio je Stevandić.

Stevandić je naglasio da je odgovor Srpske uvijek bio prvo pismen i institucionalan.

– Predsjednik Srpske se nije ni iza koga zaklanjao. On ima dovoljno hrabrosti da dođe sam i da kaže šta zastupa za razliku od mnogih stranaca koji nemaju legitimitet da to kažu nego pokušavaju da rukama Ustavnog suda i nelegalnog visokog predstavnika sprovode ono za šta oni neće snositi odgovornost, nego će je svaliti na Ustavni sud i Šmita – rekao je Stevandić.